Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Housing First v Jihlavě zahajuje prodlužování nájemních smluv. Řeší ale i problémy s platbami

Na samém začátku roku 2021, konkrétně 1. ledna, uplyne rok od přijetí první domácnosti do programu zabydlení projektu Bydlení především: Testování konceptu Housing First v Jihlavě. Na základě plnění podmínek nájemní smlouvy připravil majetkový odbor jihlavského magistrátu návrh do Rady města Jihlavy na prodloužení nájemní smlouvy o další dva roky. Rada návrh na prosincové schůzi schválila, a rodina tak stojí před podpisem dodatku k nájemní smlouvě.

„Domácnost po celou dobu působení v projektu plnila příkladně podmínky nájemní smlouvy. Všechny platby probíhaly v termínu a v plné výši. Taktéž neevidujeme žádné výhrady k sousedskému soužití, ani škody na majetku města. Rodina začala také splácet dluhy, které má vůči městu z minulosti,“ vysvětluje radní Daniel Škarka, proč podpořil návrh na prodloužení nájemní smlouvy na maximální možnou dobu. V lednu 2021 čeká Radu města Jihlavy v souvislosti s projektem projednání dalších čtyř návrhů.

Je třeba dodat, že bohužel ne všechny domácnosti zařazené do projektu přistupují k plnění podmínek nájemních smluv takto zodpovědně. „Na podzim začaly výrazně gradovat problémy s opakovaným nehrazením nájemného u dvou domácností. K 30. listopadu u nich evidujeme dluh na nájemném ve výši několika tisíc korun. Nájemcům jsme proto zaslali výzvy k nápravě,“ vysvětluje postup jihlavského magistrátu v případech, kdy dochází k opakovanému porušování nájemních smluv Miroslava Volfšicová. 

Vedoucí oddělení domů majetkového odboru Jozef Labuda, vedoucí odboru sociálních věcí, k tomu dodává: „Oběma nájemcům je při řešení situací ohrožujících stabilitu bydlení poskytována masivní podpora formou sociální práce ze strany partnera projektu Oblastní charity Jihlava. Poradenství při řešení situace a doporučení, jak snížit riziko ztráty bydlení, poskytuje domácnostem rovněž koordinátor projektu Housing First. Je však pouze a jen na nájemcích, zda doporučení a nabídku pomoci využijí. Účelem projektu zcela jistě není přebírat za nájemce zodpovědnost a uměle prodlužovat nájemní vztah, pokud nájemci o stabilní bydlení nejeví potřebný zájem.“

Pomoc s případným náhradním bydlením 

V případě, že nájemci dlužné nájemné ve stanovené lhůtě neuhradí nebo neuzavřou splátkový kalendář, budou tak z jejich strany vyčerpány všechny možnosti na zlepšení situace. V každém případě jsou členové realizačního týmu projektu Housing First připraveni klientům pomoci s případným získáním náhradního bydlení.

K 31. říjnu eviduje statutární město Jihlava v souvislosti s projektem Housing First dluh na nájemném v celkové výši 38 351 korun. Měsíčně pak členové realizačního týmu řeší šest až osm událostí ohrožujících stabilitu bydlení.

„V průměru čtyři události se týkají řádně nehrazeného nájemného, kdy nájemci nezaplatili nájemné včas nebo v plné výši, tři události se pak týkaly sousedských sporů. Z vedené statistiky vyplývá, že tyto události se v posledních třech měsících týkaly především tří domácností. Ostatní nájemci v současné době stabilně bydlí a využívají podporu členů realizačního týmu,“ doplnila mluvčí jihlavské radnice Aneta Hrdličková.

Další činnosti v rámci projektu

K 30. listopadu poskytli pracovníci projektu základní i odborné poradenství celkem 54 osobám v bytové nouzi a naplnili tím jednu z podmínek úspěšnosti projektu. Díky poradenství získalo standardní dlouhodobé (soukromé nájemní) či krátkodobé (v azylovém domě, v bytě pro osoby v nepříznivé sociální situaci) bydlení 14 dospělých osob a 22 nezletilých dětí.

Jen v průběhu letošního listopadu se podařilo v úzké spolupráci referentů orgánu sociálně-právní ochrany dětí, sociálního pracovníka projektu a vlastníka bytu odvrátit okamžitou výpověď z nájmu rodině s pěti nezletilými dětmi. „Matce samoživitelce se dvěma dětmi byla poskytnuta podpora při získání příspěvku na úhradu kauce z nadačního fondu, a rodina tak aktuálně stabilně bydlí,“ doplnila Hrdličková.

Návrat čtyř dětí zpět do péče otce koordinovaný orgánem sociálně-právní ochrany dětí se na začátku prosince uskutečnil díky vstřícné a flexibilní spolupráci zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, azylového domu, Terénního programu Sovy Oblastní charity Jihlava, Úřadu práce Jihlava – oddělení hmotné nouze a sociálního pracovníka projektu Housing First v Jihlavě.

„Děkujeme všem aktérům podpůrné sítě za spolupráci," doplnil radní pro sociální oblast Daniel Škarka.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Brna | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Housing First, podpora, nouze, rodina, bydlení, projekt, radnice, nájem, Jihlava, Nejdřív bydlení, Orgán sociálně-právní ochrany dětí, Jozef Labuda, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Housing First v Jihlavě zahajuje prodlužování nájemních smluv. Řeší ale i problémy s platbami | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.