Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V centru Jihlavy čekali lidé u papírnictví nebo hodinářství. Jinak se velké fronty nekonaly

V centru Jihlavy čekali lidé po dnešním otevření obchodů v řadě před papírnictvím v Palackého ulici nebo kousek dál u obchodu s levným textilem. O něco menší hlouček zákazníků postával také před hodinářstvím. Jinde po deváté hodině venku fronty vidět nebyly. Obchody, které měly kvůli nařízení vlády zavřeno od října, u vstupu upozorňovaly na omezený počet zákazníků. Do malých prodejen mohou většinou dovnitř najednou jen dva až čtyři lidé.

Do knihkupectví v Dominikánské ulici přišla mezi prvními starší zákaznice, chtěla knihy pro vnuky. Majitelka knihkupectví Jitka Křivánková řekla, že se na zákazníky těšila, zároveň předpokládá, že vánoční trh nebude jako normálně. „Nevíte, jestli bude chodit hodně lidí, jestli se nebojí, jestli si to neobjednají na e-shopech," podotkla Jitka Křivánková. Aby vyhověla nařízení 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka, omezila teď počet nakupujících v knihkupectví na tři.

Roky se snažíme dělat si rezervu, bojíme se další vlny omezení, říká kadeřnice z jihlavského salonu

V sobotu 28. listopadu přišla vláda s rozhodnutím uvolnit protiepidemická opatření, od čtvrtka 3. prosince se proto otevřou třeba i kadeřnictví. Například kadeřnice Monika Podhajská ze Žďáru nad Sázavou je ráda, že vláda otevření oznámila s...

Takové malé obchody podle Křivánkové nebylo potřeba zavírat, protože tam běžně moc lidí najednou nepřijde. „My nejsme jako Luxor na Václaváku," podotkla. První zavření obchodů na jaře podle ní nemělo tak citelný dopad jako teď. „Před koncem roku se každý snaží, jsou větší tržby," připomněla.

Dnešní první možný termín pro znovuotevření podnikové prodejny v Palackého ulici využila i jihlavská Modeta Style, která šije plavky a sportovní oblečení. Ředitel Alexandr Rauscher řekl, že další obchodníci zatím spíš doprodávají zásoby. „Ten návoz je zmenšený," řekl Alexandr Rauscher k odběru zboží jiných kamenných prodejen.

Otevřely se třeba i kosmetické salony 

Salon krásy Royal Family v Havlíčkově ulici otevřel v 8 hodin. Se zákaznicemi se telefonicky i přes sociální sítě domlouval na termínech návštěvy od pondělí. Plno má do konce roku. O něco méně zatím zákaznice objednávají snad jen úpravy nehtů a umělé řasy. „Ono se to rozjede, protože fungujeme se stálou klientelou," předpokládá podnikatelka Eva Ďurďová.

Kvůli celkově vyšší poptávce už salon rozšířil provozní dobu. „Většinou máme otevřeno od úterý do soboty, teď pojedeme od pondělí do soboty," uvedla podnikatelka. Kromě kadeřnictví nabízí například i pedikúru, manikúru nebo služby vizážistky, pracuje tam 12 lidí. Dodržování hygienických opatření si už podnik podle Ďurďové natrénoval při první vlně epidemie zjara.

Salon funguje v pronájmu. Díky stálé klientele je na tom podle Ďurďové určitě lépe než třeba restaurace, které neví, kolik lidí přijde. Přesto si není jistá tím, jestli by u tohoto podnikání zůstala, kdyby s další vlnou epidemie musela znovu zavřít.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook.com

Štítky služby, trh, koronavirus, obchod, zákazník, Jihlava, Neoluxor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Jihlavy čekali lidé u papírnictví nebo hodinářství. Jinak se velké fronty nekonaly | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.