Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Svůj vánoční stromek má už i Jihlava. Letos bude nazdobena i radnice

Jihlavské náměstí od včerejšího dopoledne zdobí vánoční stromeček. Letos se na něj v rámci úspor nekupovaly nové ozdoby, celkově stála letošní vánoční výzdoba město 400 tisíc korun. Vánoční strom letos pochází z nedaleké obce Plandry.

Centrum města zdobí dekorace s vánoční tematikou již od poloviny listopadu.

„Přestože se letos kvůli pandemii neuskuteční Jihlava k Vánocům, máme pro Jihlavany připraveno jedno malé překvapení – nazdobíme i radnici. Chceme tím motivovat ostatní, aby také vyzdobili okna a sídliště, abychom tu pravou vánoční atmosféru, i přes všechny současné problémy, vytvořili společnými silami,“ doplnila primátorka města Karolína Koubová.

Vánoční výzdoba včetně nazdobení stromu letos vyjde na necelých 400 tisíc korun, tedy podobně jako tomu bylo v předchozích letech. Vánoční stromek také v tomto roce instalovali pracovníci Správy městských lesů, o jeho ozdobení, stejně jako o výzdobu v centru města, se postarali pracovníci Služeb města Jihlavy. Vyzdobené jsou každoročně také části města, jako je Zborná, Pávov či Pístov – ozdoby si u SMJ objednávají jednotlivé osadní výbory.

Vánoční výzdoba definitivně zhasne na Tři krále. Ve čtvrtek 7. ledna se začne s jejím postupným odstraňováním, a to včetně vánočního stromu.

„Jak budou vypadat letošní Vánoce, ale záleží na případném povolení akcí dle aktuálně platných vládních nařízení. V případě rozvolnění se budeme snažit pronajmout na náměstí alespoň část stánků s vánočním sortimentem. Dále budou na náměstí kromě vánočního stromu i soutěžní stromky ozdobené dětmi z jihlavských základních a mateřských škol. Z vánočního stromu se budou linout také koledy, postaví se i slaměný betlém a děti se mohou těšit i na Ježíškovu poštu,“ doplnila primátorka.

Soutěžte se svou vánoční výzdobou 

Jak již zmínila primátorka Karolína Koubová, atmosféru letošních Vánoc mohou v Jihlavě vytvořit všichni jeho obyvatelé. Město vyhlásí během konce listopadu na sociálních sítích soutěž o nejhezčí fotografii vánoční výzdoby.

„Takzvané Vánoční putování vypukne v sobotu 28. listopadu a bude trvat až do vánočních svátků. Vždy každou sobotu a středu bude na facebookové stránce Město Jihlava zveřejněn jeden soutěžní příspěvek s aktuální výhrou, do jehož komentářů budou soutěžící moci zveřejňovat fotografie své výzdoby a zapojit se tak do soutěže. Více informací o soutěži zveřejníme koncem listopadu,“ upřesnil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Jihlavští zastupitelé na svém posledním zasedání rozhodli o tom, že letos nebude na Masarykově náměstí kluziště. Ve hře je náhradní a mnohem úspornější varianta zasněženého „běžkařského" okruhu u řeky Jihlavy u Českého mlýna.

Zastupitelé krajského města se bavili také o oslavách Nového roku. Pokud se budou moci lidé scházet, pak na náměstí místo tradičního novorošního ohňsotroje uvidí videomapping, jehož ústředním tématem bude hudební skladatel Gustav Mahler. 

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy, Dalibor Mašek

Štítky Vánoce, stromek, výzdoba, advent, vánoční stromek, Jihlava, radnice, vánoční ozdoby, Plandry, Karolína Koubová, Jihlavan, Gustav Mahler

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Svůj vánoční stromek má už i Jihlava. Letos bude nazdobena i radnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.