Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlavská zoo dokončila ubikaci, v níž budou v zimě i ibisové. Vyšla na více než milion korun

V jihlavské zoologické zahradě byla minulý týden dokončená nová zimní ubikace určená ibisům a dalším druhům vodního ptactva. Stavba stála skoro milion korun bez daně. Zoo teď obnovuje expozici pro pekari Wágnerovy, řekla Simona Kubičková z marketingového oddělení zoo. Kdy se s novinkami seznámí návštěvníci, se nedá odhadnout. Kvůli vládním opatřením proti epidemii covidu je zahrada zavřená pro veřejnost od 9. října.

Ubikace brodivých ptáků a bahňáků je součástí průchozí voliéry nazvané Delta Paraná. Nová zimní expozice nahradila původní zařízení, které už dosluhovalo. Sloužit bude i ibisům bílým a rudým. „Potřebují zázemí, kde jim bude teplo a kde budou mít přístup k vodě," uvedla Simona Kubičková. Od kraje dostala zoo na tuto stavbu přes 780 tisíc korun.

Zoologická zahrada s 65 zaměstnanci je příspěvkovou organizací města Jihlava. S nařízením na uzavření se musela před měsícem vyrovnat za pár hodin. „Už jsme byli připravenější, vzhledem k tomu, že jsme byli nacvičení z první jarní vlny," uvedla Kubičková. Chovatelé jsou rozdělení do dvou skupin, aby se v případě potřeby mohli v práci zastoupit.

Čekáme, kdy se návštěvníci budou moci vrátit 

Zajímavosti ze zahrady jsou zveřejňované na sociálních sítích. „Snažíme se stále přibližovat život v zoo, že fungujeme dál a čekáme, kdy se návštěvníci budou moci vrátit," uvedla Kubičková. Lidé přispívají na chov zvířat třeba zapojením do programu symbolických adopcí nebo nákupem virtuální vstupenky či suvenýrů na e-shopu. Například za prvních 11 dnů tohoto měsíce se podle Kubičkové obrat e-shopu pohyboval kolem 90 tisíc korun. Přicházejí také dotazy, jestli je možné donést zvířatům na přilepšenou nějaké plody.

Pokud zůstane zoo zavřená do konce roku, očekává podle Kubičkové za letošek výpadek příjmů jen na vstupném přes sedm milionů korun. Podle dříve zveřejněných údajů počítala zoo pro tento rok s celkovým rozpočtem okolo 60 milionů korun. Vloni prošlo branami jihlavské zoologické zahrady 346 600 návštěvníků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto zoojihlava.cz

Štítky příroda, zoo, Jihlava, ubikace, stavba, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská zoo dokončila ubikaci, v níž budou v zimě i ibisové. Vyšla na více než milion korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.