Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Křišťálová popelnice letos míří na Vysočinu. Ve 12. ročníku zvítězil Ždírec nad Doubravou

Celostátní soutěž obcí O křišťálovou popelnici za rok 2015 zná svého vítěze. Jména těch nejlepších byla odtajněna na slavnostním večeru v Hradci Králové v rámci konference Odpady a obce. Ve 12. ročníku soutěže získalo putovní Křišťálovou popelnici město Ždírec nad Doubravou z Kraje Vysočina. Město, ležící na úpatí CHKO Ždárské a Železné hory, vystřídalo na nejvyšším stupni loňského lídra Dvůr Králové nad Labem.

Zástupci Ždírce si převzali šek na 150 tisíc korun. „Každý z nás svým chováním přímo ovlivňuje další život na naší Zemi. Já si velmi cením toho, že lidé na Vysočině si už tento fakt uvědomují a odpad ať z estetických, ekologických nebo také ekonomických důvodů třídí,“ pochvaluje si radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Zdeněk Chlád.

Druhé místo obsadilo město Třemošnice a třetí příčka patří Olomouci. Ceny všem vítězům předali zástupci autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a.s., která soutěž každoročně vyhlašuje.

V prestižní celostátní soutěži jsou obce hodnoceny podle dosažených výsledků v oblasti nakládání s komunálním odpadem a komplexnosti hospodaření s komunálními odpady. Hodnocení obcí se provádí především na základě údajů poskytovaných obcemi systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného výkaznictví. Do soutěže jsou automaticky zařazeny všechny obce, které jsou do tohoto systému aktuálně zapojeny. Na Vysočině se jedná o 685 obcí a měst, což odpovídá zhruba 97 % všech vysočinských sídel.

V letošním roce se do celostátního finále probojovalo těchto 14 měst a obcí:

Český Brod, Dvůr Králové nad Labem, Jablunkov, Jeseník, Lanškroun, Olomouc, Sedlčany, Střelice, Třemošnice, Turnov, Týniště nad Orlicí, Velká Bíteš, Vrbno pod Pradědem a Ždírec nad Doubravou.

Tisková zpráva | Zdroj Krajský úřad Kraje Vysočina

Štítky Ždírec nad Doubravou, popelnice, Kraj Vysočina, soutěž, Dvůr Králové nad Labem, Hradec Králové, Železné hory, Olomouc, Třemošnice, EKO-KOM, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křišťálová popelnice letos míří na Vysočinu. Ve 12. ročníku zvítězil Ždírec nad Doubravou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.