Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnes si určitě dopřejte dobrou kávu. Má totiž svůj mezinárodní den

Také káva má svůj mezinárodní den. Připadá právě na dnešek, tedy 1. října. Pokud jste milovníky tohoto povzbudivého nápoje, tak ho dnes určitě nesmíte vynechat. A je úplně jedno, jestli kávu pijete s mlékem a cukrem, s mlékem bez cukru, pouze oslazenou nebo „jen tak“. Každý totiž preferuje něco jiného.

Mezinárodní den kávy vyhlásila na první říjnový den Mezinárodní organizace pro kávu, ICO. Tento den má sloužit k oslavě pití kávy a napomáhat podpoře kávy produkované a prodávané podle standardů hnutí Fair trade. Je to též příležitost, aby si lidé na celém světě připomněli nelehké pracovní a životní podmínky těch, kdo kávu v Latinské Americe, Africe a Asii pěstují. Po celém světě probíhá v rámci Mezinárodního dne kávy i řada speciálních akcí pro „kávomily“, jako je káva se slevou či zdarma.

Barista je člověk, který se specializuje na přípravu a výrobu kvalitní kávy, obzvláště espressa a nápojů založených na espressu. Své schopnosti porovnávají baristé na různých mezinárodních i národních kláních. Vrcholnou akcí je Mistrovství světa baristů (World Barista Championship), kam postupuje vítěz národního mistrovství každé členské země kávové asociace. 

V ČR soutěže baristů založili v roce 2003 Roberto Trevisan a Štěpánka Havrlíková.

Co je vlastně káva?

Káva je nápoj z upražených a rozemletých semen plodů kávovníku. Označují se tak i samotná semena, případně semena rozemletá na prášek. Káva je charakteristická svou silnou vůní (aroma) a černou barvou. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak.

Lidé kávu pijí hlavně pro její povzbuzující účinky. Káva Je také velmi oblíbeným nápojem při setkávání lidí a je často podávána po jídle (jako jakási „tečka“ či pro lepší trávení). K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Nejčastěji se pije káva ze zrnek druhu arabika a robusta. Káva je druhou nejprodávanější komoditou na světě, hned po ropě.

Na českém trhu se prodávají převážně směsi kávy, většinou se skládají z více základních druhů zrn. Teprve správnou kombinací vhodně zvolených druhů se vytvoří směs s harmonickou a ucelenou chutí. Tzv. „čisté druhy“ jsou k dostání spíše ve specializovaných obchodech. Směsi se většinou připravují ze zelených zrn a teprve pak se dohromady praží. Při výběru směsi jsou rozhodující nejen požadované vlastnosti, ale také cena.

Co o kávě možná nevíte

  • Kávu poprvé objevil etiopský pasáček koz v 9. století. Respektive samy kozy ho ke kávě dovedly.
  • Obyvatelé New Yorku zkonzumují sedmkrát více kávy než zbytek Spojených států.
  • Káva je druhým nejprodávanějším zbožím na světovém trhu. Hned po ropě.
  • Existuje přes padesát různých chutí kávy.
  • Čím tmavší kávové zrno je, tím má v sobě zpravidla méně kofeinu.
  • Rekord v pití tohoto povzbuzujícího nápoje drží jeden Američan. Ten vypil 82 hrnků kávy za sedm hodin. Kupodivu přežil.
  • V 16. století se v islámských zemích káva zakazovala pro svoje účinky na nervovou soustavu.
  • V Turecku a Řecku je káva součástí místní kultury a funguje jako welcome drink.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj extra.cz, wikipedia.org

Štítky káva, mezinárodní den, nápoj, mléko, cukr, espresso, Latinská Amerika, Kolumbie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes si určitě dopřejte dobrou kávu. Má totiž svůj mezinárodní den | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.