Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Ve středu budou poslanci mluvit o klecovém chovu slepic. Obránci zvířat získali další podporovatele

Už tuto středu 16. září by se na program Poslanecké sněmovny mělo vrátit projednávání zákona na ochranu zvířat proti týrání, který by zakázal chov slepic v nevyhovujících podmínkách. O osudu zákona mělo být rozhodnuto už v červnu letošního roku, poslanci se ale na poslední chvíli rozhodli agendu odložit na podzim.

Proti klecovém chovu zvířat obecně už několik měsíců bojuje nezisková organizace OBRAZ. Na jejich stranu se postavila i řada známých osobností – třeba herci Hana Vagnerová, Bára Mottlová a Jakub Prachař. Práci OBRAZu podpořila i umělkyně Léna Brauner nebo influencerka Dewii. „Hvězdy se nově objevily v klipu na sociálních sítích spolku OBRAZ – Obránci zvířat. Ve videu vyzývají veřejnost k apelu na poslance, jejichž hlas rozhodne o osudu milionů slepic,“ říká Ivo Krajc, PR koordinátor OBRAZu.

Obránci zvířat rozjeli další kampaň - Měsíc v kleci. Už na jaře nainstalovali na pražském Malostranském náměstí klec ilustrující životní podmínky a prostor takto chovaných zvířat. V ní se po dvanácti hodinách střídali dobrovolníci. Klec se 9. září znovu objevila na místě činu před Sněmovnou a opět se do ní zavírají dobrovolníci, aby politikům útrapy života slepic v klecových chovech připomněli. V kleci byla k vidění třeba už zmiňovaná česká herečka Bára Mottlová stejně jako infuencerka Hellochristie. Ve středu 16. září se v kleci objeví zpěvák skupiny Rybičky 48 Kuba Ryba.

Tři čtvrtiny Čechů podporují zákaz klecového chovu slepic. Případná vyšší cena jim nevadí

S klecovým chovem slepic nesouhlasí už více než tři čtvrtiny Čechů. Jak ukazuje nejnovější průzkum, naprostá většina by přitom upřednostnila česká vejce z alternativních chovů před klecovými vejci z Polska, a to i v případě, že by ta česká byla...

„Někteří si možná mysleli, že když se hlasování odsune na září, tak se lidé unaví a přestanou se o slepice zajímat. To je ale naprostý omyl. Odhodlání lidí je obrovské, a tak se budeme opět nonstop střídat v kleci před Sněmovnou, abychom poslancům dali najevo, že týrání slepic v klecích do moderního Česka už opravdu nepatří,“ uvádí předseda spolku OBRAZ – Obránci zvířat Marek Voršilka.

Před prázdninami se do klece nechali zavřít například i zpěváci Tomáš Klus, Ben Cristovao nebo herečka z dokumentu V síti Tereza Těžká.

V červnu 2019 byly na sociálních sítích k vidění fotky lidí, známých i neznámých, s plyšovými slepicemi. Šlo o kampaň s názvem Slepičí tour. Sedmička plyšových slepic, z nichž každá měla své jméno, brázdila celou republiku. Slepice se setkávaly s lidmi a prostřednictvím jejich patronů – známých osobností – jim vyprávěly, co takový klecový chov se slepicí může udělat. Tato Slepičí tour, která neminula ani Vysočinu, byla na závěr v Pelhřimově zapsána do České knihy rekordů a kuriozit.

Slepičí tour je na svém konci. Vše vyvrcholilo v Pelhřimově zápisem do knihy rekordů

Možná jste některou z nich potkali a třeba se s ní i vyfotili. Je jich sedm a jsou plyšové. O kom je řeč? Přece o slepicích, které bojují za zákaz klecových chovů. Během uplynulých dní brázdily celou republiku, setkávaly se s lidmi a...

S jednou ze svých kampaní OBRAZ už jednou uspěl. V roce 2017 bylo uzákoněno uzavření všech českých kožešinových farem. Kampaň za zákaz klecových chovů se podobně, jako tomu bylo u kožešinových farem, opírá o silnou podporu veřejnosti. Podle posledního průzkumu agentury PPM Factum je pro zákaz 78 procent Čechů.

Ohodnoť článek

Foto Renata Ládyová

Štítky OBRAZ, chov, slepic, klece, sněmovna, klec, Poslanecká sněmovna ČR, herec, Hana Vagnerová, Jakub Prachař, Léna Brauner, Ben Cristovao, Tomáš Klus, Tereza Těžká, Rybičky 48

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve středu budou poslanci mluvit o klecovém chovu slepic. Obránci zvířat získali další podporovatele | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.