Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Slepičí tour je na svém konci. Vše vyvrcholilo v Pelhřimově zápisem do knihy rekordů

Možná jste některou z nich potkali a třeba se s ní i vyfotili. Je jich sedm a jsou plyšové. O kom je řeč? Přece o slepicích, které bojují za zákaz klecových chovů. Během uplynulých dní brázdily celou republiku, setkávaly se s lidmi a prostřednictvím jejich patronů – známých osobností – jim vyprávěly, co takový klecový chov se slepicí může udělat. Slepičí tour, jak je celá akce nazvána, byla dokonce v Pelhřimově zapsána do České knihy rekordů a kuriozit.

V tomto městě na Vysočině Slepičí tour končila. Sešlo se zde všech sedm slepic. A rovnou si převzaly titul pro nejzcestovalejší hejno slepic. Zápisem do České knihy rekordů tak končí Slepičí tour – akce spolku OBRAZ na podporu legislativního zákazu klecových chovů slepic. Kromě upozornění na nepřijatelné podmínky v klecových chovech však událost přinesla jejím účastníkům také nová přátelství, nezapomenutelné zážitky i motivaci k dalším aktivitám.

Na Vysočinu dorazila Libi 

Slepičí tour pro mě byla akcí, na kterou jen tak nezapomenu. Zapojily jsme se dohromady s kamarádkou a velmi nás bavilo povídat si s lidmi a vysvětlovat jim, jaké utrpení zažívají slepice v klecových chovech. Spousta z nich sdílí naše nadšení pro věc a chce změnu. Poznala jsem nové skvělé lidi. Během těchto dvou božích dní jsem zase našla víru v lidstvo,“ komentuje svoje zážitky ze Slepičí tour její účastnice Veronika Ptáčková.

 „Na začátku jsem se trochu bála, že lidi budou tuhle kampaň vnímat negativně, ale byla jsem mile překvapena, kolik lidí se o slepice v klecích zajímá. Pokud bude další podobná akce v budoucnu, nebudu váhat a zapojím se znovu,“ dodává Ptáčková.

PSALI JSME: Slepičí tour bude mít zastávku i na Vysočině. Libi vyjádří nesouhlas s klecovými chovy

Moje slepička Libi, kterou jsem vyslala na cestu Jihočeským krajem a Vysočinou, procestovala 593 kilometrů a udělala si 27 zastávek,“ shrnuje putování plyšové hrdinky Libi její patronka - modelka Kateřina Šonková.  Při cestování po Vysočině si slepička zvrtla nohu, kterou jí ošetřili na poliklinice ve Žďáru nad Sázavou a rádi se s ní vyfotili. V Žirovnici slavila Libi velký úspěch, zájem o fotku s ní měli důchodci, maminky s dětmi i drsní pánové. A za chvilku strávenou na jihlavském Masarykově náměstí se slípce podařilo posbírat 67 podpisů petice.

Slepičí tour byla skvělá! Jsem nadšená z toho, že se do ní zapojili lidé všech věkových kategorií. Libi má fotky s těmi nejmenšími dětmi i s lidmi, kteří by mohli být jejich prarodiči. Zkrátka utrpení zvířat u nás není lhostejné nikomu a Slepičí tour to jasně ukázala,“ komentuje průběh akce Šonková.

Plánuje se benefiční aukce 

Organizátoři hodnotí Slepičí tour velmi pozitivně, protože se zapojilo opravdu velké množství lidí různého místa bydliště, věku i sociálního statusu. „Chtěli jsme zejména politikům ukázat, že lidem v celé zemi záleží na zvířatech a že jim není utrpení slepic v klecových chovech lhostejné. To se díky řadě odhodlaných lidí a jejich hodnotám podařilo. Během akce vznikla spousta zajímavých fotografií, kterými budeme politikům připomínat, že lidé chtějí lepší život pro slepice a dokážou za své přesvědčení bojovat,“ hodnotí průběh Slepičí tour Jana Menčíková, místopředsedkyně spolku OBRAZ.

Pomáhat svým živým sestrám zavřeným v klecích však plyšové hrdinky nepřestaly ani po skončení své cesty. Lidé mají možnost plyšové slípky vydražit, a přispět tak na kampaň proti klecovým chovům. Benefiční aukce nepodnikají Obránci zvířat poprvé. Letos pořádají už 4. ročník dražby tetovacích motivů Velká srdce za mříží. Umělci z celé republiky věnovali své originální návrhy do aukce, lidé motivy draží a vítězové si vybraný vzor nechají vytetovat. „Letos jsme se rozhodli, že spolu s návrhy tetování budeme dražit i plyšové slepice, aby tak ještě naposledy pomohly svým trpícím sestrám uvězněným v kleci,“ dodává Menčíková.

Foto Slepičí tour

Štítky slepice, klecový chov, OBRAZ, Pelhřimov, Kraj Vysočina, dražba, kniha, rekord, klec, Muzeum rekordů a kuriozit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slepičí tour je na svém konci. Vše vyvrcholilo v Pelhřimově zápisem do knihy rekordů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.