Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihlavský Sokol bude školit nové lektory. Kvůli místu proběhne rozsáhlá rekonstrukce budovy

Tělocvičná jednota Sokol Jihlava se stal jedním ze tří Center odboru všestrannosti České obce sokolské. V takzvaném Sokol centru Jihlava bude vzdělávat sokoly z Vysočiny ve věku 14 až 19 let. Smyslem je vychovat pro sokolské jednoty nové lektory a udržet mezi mladými sokolskou tradici. Sokol Jihlava patří mezi největší sokolské organizace, má asi 1100 členů, kteří potřebují víc prostoru. Proto chystá rozsáhlou úpravu sokolovny, řekl starosta jihlavského Sokola Martin Zuzaňák.

Památkově chráněná sokolovna z roku 1934 navržená ve funkcionalistickém slohu architektem Bohuslavem Fuchsem podle něho neprošla od svého vzniku žádnou zásadní rekonstrukcí. Novodobé úpravy interiéru ji spíš zbavily původních hodnotných prvků. Přestavba vnitřní dispozice či nadstavba a moderní vybavení by měly zvýšit komfort cvičencům, trenérům i pracovníkům, kteří mají nevyhovující zázemí.

Sokol nyní zadal architektonickou studii, která by měla být dokončená zjara příštího roku. Práce v hrubých odhadech za 80 milionů korun by mohly začít do pěti let, řekla ředitelka Sokola Jihlava Kateřina Nikodýmová. „Mým hlavním úkolem je získat dostatek prostředků, abychom rekonstrukci mohli zrealizovat," řekla Kateřina Nikodýmová. Bude usilovat o to, aby se na financování podílela i Národní sportovní agentura.

Projekt cílí na mladé lidi 

Jediným výraznějším stavebním zásahem prošlo v roce 2011 kino, které bylo součástí sokolovny. Dnes je sídlem Divadla otevřených dveří (DIOD), které tělocvičná jednota provozuje. Ročně hospodaří zhruba s 3,7 milionu korun a nabízí divadla, koncerty i přednášky. Mezi jeho nejbližší akce patří zejména ty, které se nemohly uskutečnit na jaře kvůli pandemii koronaviru. Diváci se 12. září dočkají koncertu kapely XIII. století původně plánovaného na březen nebo posledního představení loňské sezony, kterým bude 23. září hra Vladař.

Centra odboru všestrannosti České obce sokolské jsou pilotním projektem. Kromě Jihlavy fungují od září také v Písku a Opavě, řekl Tomáš Nosek, místostarosta jihlavského Sokola. Podle něho je důležité, že projekt míří na mladé lidi, kteří by bez vhodného uplatnění mohli organizaci snáz opustit. Díky intenzivní přípravě odborníků se z nich mají stát cvičitelé na vysoké úrovni.

Autoři | Foto hatefree.cz

Štítky sporty, divadlo, Sokol, Česká obec sokolská, Jihlava, rekonstrukce, Kraj Vysočina, Bohuslav Fuchs, pandemie covidu-19, Tomáš Nosek, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský Sokol bude školit nové lektory. Kvůli místu proběhne rozsáhlá rekonstrukce budovy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.