Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dohodnuto, starostové budou data o covidu-19 dostávat jednou za týden

Starostové obcí s rozšířenou působností budou data o nemoci covid-19 dostávat od Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) jednou týdně. Půjde o komplexní přehled základních epidemiologických parametrů. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška bude na podzim možné, aby se data aktualizovala denně.

Podle Duška rozhodně nedostanou starostové data o konkrétních nakažených. „Nikdy jsme nežádali o to, abychom věděli, kteří lidé v obci jsou nakažení," řekl předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

ÚZIS v příštích dnech vyzve skrze datovou schránku starosty, aby ho kontaktovali a dá jim přístup do zabezpečeného úložiště, kde si budou moci stáhnout týdenní data za svoji obec a obecnější přehled za celý okres. Technicky je předávání dat podle Duška připraveno.

V první fázi budou mít starostové informace o počtu nových případů, počtu zásahů ve zranitelných skupinách obyvatel, zejména starších nebo do budoucna i podle nemocnosti, a počtech hospitalizovaných. „Dostanou také denní data o počtech testů, kdo je indikoval a s jakým důvodem," doplnil Ladislav Dušek.

Obce s rozšířenou působností tvoří mezičlánek mezi krajskými a obecními úřady. Kromě svého vlastního území vykonávají činnosti také pro okolní obce v určeném regionu, například vydávají cestovní pasy, občanské a řidičské průkazy nebo živnostenská oprávnění. V ČR jich je zhruba 205.

Data jsou potřeba k efektivnímu krizovému řízení 

Podle Duška může mít nastavení takového komunikačního toku se starosty i do budoucna pozitivní dopad. Mohlo by se například zlepšit využívání preventivních prohlídek nebo screeningových programů v obcích, kde se využívají málo.

Svaz měst a obcí na konci července uvedl, že starostové nyní přístup k informacím o počtu nakažených novým typem koronaviru na území obcí nemají. Dodali, že data potřebují k efektivnímu krizovému řízení, nastavení místních bezpečnostních opatření a režimu veřejných institucí.

O tom, zda mají hygienici poskytovat data samosprávám a jak podrobná, se vede debata už řadu měsíců. Někteří lidé, kteří se nemocí covid-19 nakazili a jejichž jména se veřejnost dozvěděla, čelili výhrůžkám nebo útokům na sociálních sítích. Byli mezi nimi zejména první čeští nemocní, kteří si nákazu dovezli většinou z Itálie nebo v poslední době dívka, která zřejmě nakazila další návštěvníky klubu Techtle Mechtle. Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly byl i případ, kdy nakaženému někdo rozbil okna.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, starostové obcí, data o nakažených, data o nemoci, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Ladislav Dušek, Adam Vojtěch, ANO 2011, Svaz měst a obcí České republiky, František Lukl, Roman Prymula, Datová schránka, Techtle Mec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dohodnuto, starostové budou data o covidu-19 dostávat jednou za týden | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.