Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Elektrárna Dukovany bude mít za sto milionů výkonnější trenažér

Jaderná elektrárna Dukovany bude mít do dvou let výkonnější trenažér. Jde o pracoviště používané pro výcvik personálu i při ověřování zvažovaných změn technologie. Po úpravách zhruba za sto milionů korun budou mít Dukovany podle firmy ČEZ jeden z nejmodernějších výcvikových trenažérů a displejových simulátorů ve světě.

„Simulátor neslouží pouze k výcviku a tréninku operátorů a obslužného personálu, ale často a efektivně jej používáme i při ověřování zvažovaných změn technologie," uvedl ředitel elektrárny Roman Havlín. Funkčnost navrhovaného řešení je tak podle ředitele možné ověřit ještě před jeho projektováním.

Jaderné elektrárny Dukovany i Temelín mají pro výcvik personálu každá svůj simulátor, který je přesnou kopií blokových dozoren. V Dukovanech byl trenažér zprovozněn v roce 2000. Výcviku se na něm ročně účastní okolo 100 pracovníků, rozsah výcviku stanovuje atomový zákon.

Práce na modernizaci dukovanského trenažéru už začaly. Výcvik pracovníků bude zatím podle mluvčího elektrárny Jiřího Bezděka umožňovat v původním rozsahu. V nové podobě by ho mohli operátoři poprvé naostro vyzkoušet ve druhé polovině roku 2022.

Vzhled trenažéru se podle firmy ČEZ na první pohled nezmění. Nový software ale umožní detailnější a věrohodnější simulaci procesů v reálném čase. Bude při ní možné využít matematické rovnice, které vyžadují vysoký výpočetní výkon počítačů.

Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů mají čtyři jaderné bloky, které byly zprovozňované v letech 1985 až 1987. Zástupci elektrárny v červnu uvedli, že firma ČEZ předpokládá investice za 55 miliard Kč, aby tyto bloky udržela v provozu ještě 25 až 27 let. ČEZ zároveň pokračuje v přípravách na stavbu nového bloku Dukovan.

Autoři | Foto svetenergie.cz

Štítky ČR, energie, jaderná, ČEZ, Dukovany, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Jiří Bezděk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektrárna Dukovany bude mít za sto milionů výkonnější trenažér | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.