Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V krajském rozpočtu chybí 260 miliónů korun, všechny investice ale jistí dostatečná rezerva

Krajský rozpočet na rok 2020 byl schválen s plánovanými vyrovnanými přijmy a výdaji ve výši 12,6 miliard korun. S ohledem na aktuální daňovou výtěžnost už červnové zastupitelstvo přistoupilo k historicky prvnímu snížení rozpočtu o 220 miliónů korun.

„Šlo čistě o preventivní opatření a zároveň o jasný signál směrem k veřejnosti a partnerům kraje deklarující naši snahu o úspory. Začátkem srpna naše výkazy generovaly chybějících 260 miliónů z očekávaných sdílených daní, výrazně klesla výtěžnost v případě daní z příjmů fyzických i právnických osob včetně daně z přidané hodnoty,“ uvedl Martin Kukla, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku.

„I přesto, že jsme podnikli určité kroky, které přirozeně redukují zbytné výdaje úřadu, tak neomezujeme letošní schválené příspěvky na provoz krajských příspěvkových organizací. Nezadlužujeme, investujeme, projektujeme, využíváme finanční rezervy a fondy, které jsme v minulosti velkoryse plnili a nyní nám pomohou překlenout nepříznivé období. Byl bych rád, pokud by bylo i v dalších letech připraveno co nejvíce projektů vhodných k předložení v rámci dalších evropských výzev. Evropské peníze nám budou i nadále obrovsky pomáhat s urychlením realizace,“ říká Kukla, který připomíná, že Vysočina je mezi ostatními kraji stále lídrem v investicích.

V současné době připravuje Kraj Vysočina rozpočet pro rok 2021. Očekávaný pokles příjmů kraje generovaný především ze sdílených daní se v něm odrazí ponížením 8-10 % oproti letošnímu roku. „Ušetřit budeme chtít na energiích, díky realizaci zateplování nebo například na provozních výdajích s využitím moderních technologií a inovací. Opakuji, že nebude ponížena investiční činnost. Stát a kraje by měly v době ekonomického poklesu pomáhat místním firmám v restartu ekonomiky, zadávání veřejných zakázek je k tomu ideální nástroj,“ doplnil Kukla.

Ohodnoť článek

Foto kamsevydat.cz | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Kraj Vysočina, rozpočet, investice, Martin Kukla, daň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V krajském rozpočtu chybí 260 miliónů korun, všechny investice ale jistí dostatečná rezerva | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.