Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlavská radnice vyvěsí romskou vlajku. Připomene zavraždění skoro tří tisíc Romů

Na hlavní budově jihlavského magistrátu v neděli 2. srpna bude vlát romská vlajka, a to v rámci mezinárodní akce k Památnému dni romského holocaustu. Také Jihlava si tím připomene noc z 2. na 3. srpna 1944, kdy v koncentračním táboře Osvětim zavraždili téměř tři tisíce Romů.

Před 76 lety, v noci z 2. na 3. srpna 1944 nacisté zlikvidovali tzv. cikánský rodinný tábor v Osvětimi - Březince. V plynových komorách koncentračního tábora tehdy zavraždili 2 898 Romů a Sintů. Podle některých studií však mohl být počet obětí ještě vyšší.

Za druhé světové války byli Romové a Židé definováni jako nepřátelé „rasově čistého státu“. „Obě skupiny byly postiženy stejnou politikou a perzekucemi, které vyvrcholily téměř totálním vyhlazením obou skupin v zemích okupovaných nacisty. Odhady počtu obětí z řad Romů se pohybují od 220 tisíc do 1,5 milionu. Měla to být čtvrtina až polovina předválečné romské populace,“ vyčíslil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Během 17 měsíců existence tzv. cikánského rodinného tábora (od února 1943 do července 1944) v něm bylo vězněno na 23 tisíc žen, mužů a dětí. Přibližně 21 tisíc romských a sintských vězeňkyň a vězňů v táboře zahynulo.

Z táborů se vrátilo 583 Romů 

„Další Romové byli zavražděni v koncentračních táborech především v Chełmnu, Treblince, Majdanku, Sobibóru a Bełżcu. Jiní, jejichž počet se jen těžko odhaduje, byli postříleni a pohřbeni do masových hrobů v lese,“ dodává mluvčí Daněk.

Za druhé světové války zahynulo téměř 90 procent českých a moravských Romů. Z asi 6500 protektorátních Romů jich 4870 odjelo transporty do vyhlazovacího tábora v Osvětimi, vrátilo se jich jen 583. 

Romské vlajky vyvěšují některé úřady a instituce včetně jihlavské radnice také 8. dubna, kdy Romové na celém světě slaví Mezinárodní den Romů.

Na jihlavské radnici byla vyvěšena romská vlajka, připomíná Mezinárodní den Romů

Na 8. dubna připadá Mezinárodní den Romů, a proto se na jihlavské radnici zatřepotala romská vlajka. Vlajku vyvěsily pracovnice sociální služby Terénní programy SOVY, fungující pod Oblastní charitou Jihlava Dana Cinová a Agáta Drevňáková.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Romové, vlajka, holocaust, vyvraždění, radnice, Auschwitz, druhá světová válka, Jihlava, Březinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská radnice vyvěsí romskou vlajku. Připomene zavraždění skoro tří tisíc Romů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.