Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Místo sportu ničení majetku. Město se často potýká s vandalismem na hřišti na Horním Kosově

Největší volně přístupné sportoviště v Jihlavě - u Hellerova rybníka dlouhodobě ničí vandalové a neukáznění návštěvníci. Neodradí je ani kamery městské policie.

Je to malá chlouba Jihlavy, bezplatně přístupné sportovní plochy na fotbal, házenou, tenis nebo basketbal a v sousedství i dětské hřiště s prolézačkami, skluzavkami, houpačkami a pískovištěm. Bohužel i tady platí, že co je zadarmo, toho si lidé moc neváží. 

„V loňském roce nechalo město Jihlava na obou hřištích vyměnit ochranné sítě a podívejte se dnes po roce, jak vypadají. Někdy si říkáme, jestli to má vůbec cenu opravovat,“ smutně uvažuje Aleš Zabloudil z majetkového odboru magistrátu, který má hřiště na starosti. Podle jeho slov město sítě průběžně opravuje – vypíná je a látá větší díry.

„Přesto hned pár hodin po jedné z takových oprav museli vyjíždět strážníci městské policie napomínat neukázněné návštěvníky, aby nešplhali po ochranných sítích. Viděli je na kameře a rychle jim vyrazili domluvit. Víc než pokuty se osvědčilo vysvětlování, že sítě slouží jako bariéra proti odkutálení míče a nikoli jako horolezecká stěna,“ doplnil mluvčí magistrátu Radovan Daněk s tím, že vysvětlovat by to však měli dětem hlavně rodiče: „Příjezd strážníků je až to poslední řešení."

Dále se město často setkává s tím, že se část veřejnosti na sportoviště snaží dostat i po návštěvní době dané návštěvním řádem, tj. v době, kdy je vstupní branka na hřiště správcem uzavřena. Zde pak opět často dochází k vandalismu a poškozování ochranných sítí, kdy se někteří jedinci snaží sítě rozřezat nebo roztrhat.

„Pokud z důvodu hrozby těchto dalších škod dáme pokyn správkyni hřiště, ať nechá raději vstupní branku otevřenou, má to zpravidla za následek další nežádoucí jev. Někteří jedinci jsou tak hluční, že ruší noční klid,“ krčí rameny Ondřej Stránský, vedoucí oddělení správy realit. Tito lidé podle jeho slov většinou nevyužívají hřiště ke sportu, ale k různým jiným nevhodným a především hlučným činnostem, na které si stěžují obyvatelé blízkých bytových domů.

Minulý týden technici města vyměnili také části poškozených konstrukcí branek. Ty musely být na začátku léta vyřazeny z provozu, protože by mohly být nebezpečné pro návštěvníky. „Byly svázané řetězy a pod zámkem, ale teď už jsou obě branky opět plně funkční, naši údržbáři na ně pověsili i nové sítě za 3,5 tisíce korun,“ zmínil náměstek primátorky Jihlavy Petr Ryška.

Podle jeho informací se na jaře a na podzim provádí na umělém povrchu také vyčesávání a dosypání pískového vsypu do umělého trávníku. Vlivem silných dešťů, které nedávno byly, se ale část tohoto písku vyplavila a tak je objednáno opětovné vykartáčování povrchu.

O hřiště u Hellerova rybníka se stará na dohodu seniorka ze sousedního domu. Provádí úklid a pravidelně kontroluje i stav všech tří hřišť a hlásí městu případné závady. Sportovní pomůcky se na veřejně přístupných hřištích v Jihlavě nepůjčují. Neosvědčilo se to, lidé si pomůcky odnášeli nebo je ničili. „Proto si musejí lidé míče, sítě nebo tenisové rakety a pingpongové pálky donést vlastní,“ doplňuje Petr Ryška.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlava

Štítky Jihlava, sport, hřiště, vandalismus, Petr Ryška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo sportu ničení majetku. Město se často potýká s vandalismem na hřišti na Horním Kosově | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.