Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Samosběr jahod frčí i na Vysočině. Letošní počasí nám nepřeje, říká jeden z pěstitelů

Začátek léta je sezonou jahod. To platí i v tomto roce, i když dozrávání jahod a pak samotný sběr v posledních dnech komplikuje počasí. Ten, kdo nemá zahradu s domácími jahodami, může toto voňavé ovoce pořídit v obchodě nebo na tržnici. Další možností jsou oblíbené samosběry. Ty se konají i u nás na Vysočině.

A to hned na několika místech, nejvíc prodejců je na Havlíčkobrodsku. Konkrétně u České Bělé, ve Svitálce u Petrkova na Havlíčkobrodsku nebo v Malochýně u Libice nad Doubravou na Chotěbořsku.

„Jahody nesbíráme každý den, protože letos nestačí dozrávat. Počasí nám letos zvláště nepřeje, těch opravdu slunných dnů bylo poskrovnu,“ řekl na dotaz redakce jeden z pěstitelů Josef Ondráček. Dodal, že zájem o samosběry je velký, a to platí v každém roce.

Plus minus 50 korun za kilo 

Pro samosběr jahod je velmi důležité počasí, to uplakané v posledních dnech jeho podnikání dost komplikuje. „V dešti nesbíráme, ale hned jak jsou nazrálé jahůdky, tak se samosběr uskuteční,“ dodal Ondráček. Podle informací na webových stránkách nejbližší sběr proběhne v úterý 23. června. U Ondráčků vyjde kilo ručně nasbíraných jahod na 50 korun. Ceny za samosběr jahod se na Vysočině u jednotlivých pěstitelů více méně neliší.

Nejčastěji se trhá do vlastních nádob, případně se dá zakoupit kelímek či košík přímo u prodejců.

Termíny samosběru je letos kvůli rozmarům počasí těžké plánovat, vyplatí se proto sledovat webové stránky jednotlivých pěstitelů, kde bývají uvedeny všechny aktuální informace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky jahody, sběr, samosběr, úroda, pěstitel, jahoda, Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, Česká Bělá, Petrkov (u Hlinska), Libice nad Doubravou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samosběr jahod frčí i na Vysočině. Letošní počasí nám nepřeje, říká jeden z pěstitelů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.