Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

GALERIE: Chystaná víceúčelová aréna Jihlavy podobou fasády připomene ježka

Chystaná víceúčelová aréna v Jihlavě bude červeným probarvením fasády připomínat ježka, jehož má město ve svém znaku. Na její střeše je navržený běžecký ovál. Kromě extraligy hokeje a dalších sportovních utkání bude v nové budově možné pořádat koncerty nebo výstavy. Vyplývá to z dopracované studie, již dnes představil novinářům architekt Ondřej Chybík z architektonického studia Chybík+Krištof.

Aréna vznikne místo nynějšího zimního stadionu v centru města. Demolice starých budov by měla začít koncem příštího roku. „Pak by nás čekaly dva roky výstavby. To je takový optimální scénář, kterého se zatím držíme," řekl David Beke (ODS), jihlavský radní a manažer pro výstavbu arény.

Předpoklad nákladů na samotnou budovu arény se teď podle radního pohybuje kolem 875 milionů korun bez daně. Dalších 97 milionů Kč by měl stát sousední objekt, kde bude třeba tělocvična a kuchyně. S projektem jsou spojené i další náklady.

O příspěvek na arénu Jihlava vyjednává s Národní sportovní agenturou. „Tam se hovoří zhruba o částce 150 milionů korun. Samozřejmě, naší snahou bude, aby ta alokace byla vyšší," uvedl Beke. Město se bude ucházet také o podporu kraje. Podle radního bude mít aréna význam pro celý region. Její program by měl být nabitý tak, aby "žila 24 hodin, sedm dní v týdnu", uvedl

Uskutečnit stavbu by podle radního mělo být reálné navzdory koronavirové krizi. „My to vidíme, že to je paradoxně spíš příležitost než riziko, protože klesají úrokové sazby," řekl.

Na Horáckém zimním stadionu hrají domácí zápasy hokejisté Dukly. Městu patří klub i sportoviště, jehož zastřešení končí životnost. Dukle by měl během stavby poskytnout zázemí stadion v Pelhřimově, domlouvá využívání stadionu v Havlíčkově Brodě.

Studio Chybík+Krištof vyhrálo loňskou architektonickou soutěž města. Při posledních úpravách studie architekti zapracovali připomínky dotčených orgánů, projektantů technologií, případně i obyvatel, v potaz brali zkušenosti provozovatelů podobných hal. „Ta soutěžní studie doznala změn v různých částech," uvedl Beke.

Navržená aréna má tvar elipsy. Od soutěžního návrhu se změnila třeba podoba její fasády. Je výrazněji tvarovaná, zbarvená do červena. Probarvením trojúhelníků ve vrcholové části připomíná ježka, což podle Ondřeje Chybíka nebyl původní úmysl. „On nám tak nějak vyběhl, pak jsme si uvědomili, co máte ve znaku," poznamenal. Fasádu navrhl ateliér vytvořit z ocelových roštů. Červená barva bude kromě fasády dominovat i uvnitř arény určené pro 5600 diváků.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj ČTK

Štítky ČR, správa, stavby, sporty, Jihlava, FOTO, AUDIO, fasáda, ježek, Ondřej Chybík, ODS, Národní sportovní agentura, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GALERIE: Chystaná víceúčelová aréna Jihlavy podobou fasády připomene ježka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.