Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Otevírání zahrádek u restaurací na Vysočině zpomalilo počasí

Možnosti zpřístupnit dnes po více než dvou měsících alespoň restaurační zahrádky využila jen část podnikatelů na Vysočině. Někteří řekli, že počkají na lepší počasí. V týdnu by se podle meteorologů mělo ochladit, může i sněžit. Oživování zájmu o sudové pivo už přesto zaznamenaly některé pivovary.

Likvidaci neprodaného piva zatím celníkům oznámil jen jeden výrobce v kraji, šlo o 36 hektolitrů. „Další momentálně není v plánu," sdělil mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina Richard Zeman minulý čtvrtek.

Restaurace byly kvůli epidemii koronaviru rozhodnutím vlády zavřené od 14. března, prodávat mohly z okénka nebo jídlo rozvážet. Včetně vnitřních prostor mohou fungovat od 25. května.

V Jihlavě dnes na vstupní tabuli zvala na zahrádku restaurace Questo v Křížové ulici, občerstvení si mohli lidé dát také na zahrádce Kavárny Muzeum na Masarykově náměstí. Radniční restaurace na náměstí zatím podle obsluhy kvůli špatnému počasí zůstává u prodeje přes okno.

O povolení zahrádky požádalo jihlavskou radnici do minulého týdne 15 podnikatelů. „Nepochybně hodně žádostí ještě přijde," sdělil mluvčí města Radovan Daněk. Za celý loňský rok přišlo 29 takových žádostí. Za zabranou plochu se v Jihlavě na náměstí platí dvě koruny za metr čtvereční na den, jinde koruna.

Dezinfekce nachystaná, personál proškolený 

V Telči na Jihlavsku s památkami UNESCO, kde jsou majitelé restaurací a hotelů závislí hlavně na cestovním ruchu, už rada města pro letošek schválila prominutí poplatků na restaurační zahrádky i za pobyt v ubytovacích zařízeních. „Pokud si dobře pamatuji, všechny předzahrádky, které byly vloni, mají povolení pro letošní rok," řekl dnes telčský starosta Roman Fabeš.

Otevření zahrádky dnes připravovala Panská restaurace Telč v areálu zaměřeném na volnočasové aktivity. „Máme nachystanou dezinfekci, proškolený personál," řekl vedoucí provozu Marek Dvořák. Předpokládá, že si tam lidé cestu najdou, i když mezi nimi letos asi nebude tolik cizinců. „Ale doufáme, že díky tomu, že Telč je město, o kterém lidi ví a je zajímavé, že to dožene ten český turismus," uvedl.

Zahrádku u své restaurace dnes otevřel Pivovar Kamenice v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku. Před zavřením hospod prodával v sudech 85 procent piva. Jednatel pivovaru Milan Houška dnes řekl, že poptávka po sudovém pivu se zase začíná zvedat. Výrobu pivovar obnovil minulý týden. „Vaříme teď už na plný výkon, připravujeme se na letní sezonu," řekl jednatel Milan Houška.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky restaurace, služby, koronavirus, Vysočina, počasí, Kraj Vysočina, pivo, pivovar, pandemie covidu-19, Telč, Jihlava, Roman Fabeš, Pivovar Kamenice, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevírání zahrádek u restaurací na Vysočině zpomalilo počasí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.