Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bosch Diesel i Marelli Automotive Lighting očekávají v květnu postupné navyšování výroby

Výrobci autodílů v Jihlavě i na celé Vysočině počítají s nižší produkcí i v příštím měsíci. Některé závody kvůli výpadkům zakázek od automobilek, způsobeným šířením koronaviru ve světě, přerušily nebo výrazně omezily výrobu koncem března. Termíny pro rozbíhání jejich linek se postupně mění podle situace u odběratelů.

Výrobce světlometů k autům Marelli Automotive Lighting, který v Jihlavě zaměstnává okolo 2000 lidí, přerušil výrobu na přelomu března a dubna. Provoz zatím obnovil z menší části. Od prvního květnového týdne by výroba měla stoupat, poslední linky by se podle nynějšího předpokladu mohly rozjíždět od 11. května. „Vedení reaguje na požadavky od zákazníků, každý den jsou tam změny,“ uvedl předseda podnikové odborové organizace KOVO Petr Fous.

Výrobu tento měsíc snížil také jihlavský Bosch Diesel zaměstnávající přes 4000 lidí, podrobnosti k aktuálnímu chodu skupina Bosch neuvádí. Opatření pro snížený režim má vedení této firmy s odboráři domluvené do konce května. „Je to předpoklad. Samozřejmě, budeme rádi, když se to vzpamatuje dřív,“ uvedl Roman Bence, předseda jedné z podnikových odborových organizací KOVO.

Fraenkische CZ v Okříškách zatím předpokládá, že rozvolňování nastavených opatření a plánování návratu zaměstnanců do plného pracovního procesu bude možné nejdřív ve druhé polovině května. „Výrobci automobilů rozbíhají své výrobní provozy váhavě, v omezeném režimu a je z jejich strany cítit značná opatrnost,“ sdělila Daniela Vilhelmová, specialistka pro firemní komunikaci Fraenkische.

Fraenkische CZ vyrábí především plastové trubky pro auta, které slouží k ochraně kabelů, vedení paliva, oleje nebo vzduchu. Podle údajů zveřejněných loni je dodává například automobilkám Volkswagen, Daimler a BMW. Do práce teď chodí asi pětina z celkových více než 800 zaměstnanců. Se zástupci odborů projednalo vedení podniku aktuální situaci v pondělí.

Mann+Hummel (CZ) s 1200 pracovníky vyrábí filtry pro auta v Nové Vsi na Třebíčsku. Zkraje tohoto měsíce byl závod v chodu asi ze 40 procent. „Příští týden už najíždíme nějaké zákaznické linky, tak, jak najíždějí jednotliví zákazníci,“ uvedl jednatel Rostislav Khýr. Očekává nižší květnovou produkci než obvykle.

Štítky ČR, automoto, koronavirus, firmy, Vysočina, Robert Bosch GmbH, výroba, Jihlava, Kraj Vysočina, odbory, BMW, Volkswagen, Daimler AG

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bosch Diesel i Marelli Automotive Lighting očekávají v květnu postupné navyšování výroby | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.