Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Rekonstrukce nádrže na Havlíčkobrodsku dokončena. Zlepší se podmínky pro čolky

V loňském roce na podzim začala rekonstrukce vodní nádrže na území přírodní památky Sochorov, která se nachází asi 9 kilometrů jihozápadně od Havlíčkova Brodu. Předmětem ochrany této přírodní památky jsou zvláště chráněné druhy obojživelníků, zejména se jedná o čolka velkého, čolka horského a čolka obecného.

Rekonstrukce vyšla přibližně na 1,4 milionu korun a musela se provést hlavně kvůli opravě hráze a částečnému odbahnění rybníka.

„V posledních letech zde docházelo hlavně v letním období k významnému poklesu vodní hladiny a k přílišnému hromadění organické hmoty, což zapříčinilo uvolňování plynů a kyslíkové deficity. Tento stav byl pro čolky nevyhovující a bylo nutné neprodleně učinit opatření ke zlepšení podmínek pro jejich rozmnožování a udržení tak stavu jejich početnosti v příznivém stavu,“ uvedla Martina Kratochvílová z krajského odboru životního prostředí a zemědělství. 

Hotovo v rekordním čase 

Během opravy došlo k částečnému odbahnění zátopy rybníka, k odstranění pařezů na návodní straně hráze, posílení, přesvahování a opevnění hráze lomovým kamenem a dále k vybudování těsnicí clony před bezpečnostním přelivem. Při odbahnění bylo třeba zohlednit výskyt zvláště chráněného ďáblíku bahenního a také potřebu ponechání bezzásahové části litorálních porostů rybníka.

Pro udržení rybničních ekosystémů a druhů vázaných na vodu jsou tato opatření, a to nejen v přírodních památkách a rezervacích, velmi potřebná.

Celá rekonstrukce se zvládla dokončit v poměrně krátké době tak, aby se voda v rybníce zachytila nyní v jarních měsících, a tím byly vytvořeny příznivé podmínky nejen pro čolky už v letošním roce.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com, Kraj Vysočina

Štítky nádrž, voda, Sochorov, čolek, rekonstrukce, přírodní památka, okres Havlíčkův Brod, rybník, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce nádrže na Havlíčkobrodsku dokončena. Zlepší se podmínky pro čolky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.