Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Hejtman kraje je pro prodloužení nouzového stavu. Primátorka Jihlavy má opačný názor

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (za ČSSD) je pro prodloužení nouzového stavu o dalších 14 dní. Jeho ukončením by podle něho bylo ohroženo fungování řady oblastí, které nyní situaci kolem koronaviru pomáhají řešit, včetně zapojení hasičů, armády či studentů. Primátorka krajské Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava) je naopak pro ukončení nouzového stavu 30. dubna.

„Nouzový stav nám pomohl na začátku, abychom si uvědomili vážnost situace, nyní ho ale už považuji za nadbytečný a brzdící," odpověděla na dotaz primátorka Jihlavy Karolína Koubová.  Zachovaná podle ní musí zůstat hygienická pravidla včetně nošení roušek, ohled je ale třeba brát i na ekonomické dopady.

Za prodloužení nouzového stavu se už v pondělí postavili hejtmani. Podle Běhounka ho podpořilo jedenáct z nich nejen kvůli snazšímu nákupu potřebného materiálu. Krajům podle něho bude chybět pomoc hasičů i armády, možnost využít nařízení pracovní povinnosti, zapojení studentů, možnost umísťovat děti do speciálně vyčleněných školských zařízení i distribuce ochranných pomůcek dodávaných ministerstvy.

Nákupy v běžném režimu zákona o veřejných zakázkách by podle hejtmana trvaly až tři měsíce. „Za pikantní považuji doporučení spolku Rekonstrukce státu, abychom nakupovali ochranný materiál formou jednacího řízení bez uveřejnění. Toto nám doporučuje spolek, který byl hlavním kritikem tohoto nástroje," řekl hejtman Jiří Běhounek. Podle opozice by nákupy mohla vyřešit novela zákona o veřejných zakázkách.

Není dobré čekat na nejisté a pozdní dodávky ochranných pomůcek 

Koubová v ukončení centrálního zásobování ochrannými pomůcky problém nevidí. „Je pro nás akceptovatelnější zařídit se podle vlastních potřeb, než čekat na nejisté a pozdní dodávky," řekla primátorka.

Podle Běhounka kraje ze státní pomoci rozdělily asi 28 milionů roušek, šest milionů respirátorů, 11 milionů párů rukavic a přes milion dalších ochranných pomůcek. „Pokud je někdo přesvědčen, že tyto objemy jsou obchodně v ČR dostupné přímým nákupem nebo veřejnou zakázkou pro všechny subjekty, kterým dosud zásadně pomohly, tedy pro zdravotnictví, sociální služby, obce, školy, tak je naivní," řekl Běhounek.

Nouzový stav vyhlásila vláda 12. března na 30 dnů. Se souhlasem Sněmovny kabinet 9. dubna opatření prodloužil do konce dubna, původně přitom žádal o termín 11. května. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) prodloužení podporuje, premiér Andrej Babiš (ANO) pro něj nevidí důvod.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, Vysočina, nouzový stav, Jihlava, Jiří Běhounek, Kraj Vysočina, Karolína Koubová, ČSSD, ochranná pomůcka, veřejná zakázka, Andrej Babiš, Jan Hamáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman kraje je pro prodloužení nouzového stavu. Primátorka Jihlavy má opačný názor | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.