Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Den proti úložišti se letos odkládá. Protesty zřejmě budou i nadále pokračovat

V sobotu 18. dubna se měl konat již šestý ročník akce Den proti úložišti. Jde o celostátní akci, která se ale v letošním roce z důvodu opatření proti šíření koronaviru konat nebude. Podle informací od Platformy proti hlubinnému úložišti důvody k protestu ale přetrvávají, a bude-li přístup Ministerstva průmyslu a obchodu k lidem, kterých se projekt nejvíce týká, pokračovat, hlasitě se ozvou.

Podle tiskové zprávy od Platformy proti hlubinnému úložišti sliby o posílení práv obcí v neustále odkládaném návrhu zákona o zapojení obcí do výběru úložiště nebyly naplněny. Konzultace se starosty dotčených obcí, která proběhla v druhé polovině loňského roku, skončila odmítnutím prakticky všech jejich připomínek.

Zvažované lokality v ČR
Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku a Kraví Hora na Žďársku. Dále pak Janoch v blízkosti JE Temelín a Na Skalním poblíž JE Dukovany.

Na fakt, že nejprve by měla být stanovena jasná pravidla zakotvená v legislativě a teprve poté probíhat vyhledávání, upozorňuje Platforma proti hlubinnému úložišti již řadu let.

Do konce června tohoto roku by měly být vybrány čtyři preferované lokality, kde by mohlo vzniknout úložiště jaderného odpadu. Na tomto výběru trvá ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček. Starostové i zástupci občanů dotčených obcí tento krok považují za velmi uspěchaný.

Frustrace obyvatel trvá, říká Platforma 

Samosprávám i obyvatelům Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO)  vybraných obcí chybí vážně vedená debata o možnostech, jak naložit s dlouhodobě nebezpečným dědictvím jaderné energetiky. Trvalé uložení do zemských hlubin, které bude muset garantovat nemožné, tedy bezpečnost po statisíce let, nemůže být jediným řešením.

 „Každý rok se Dne proti úložišti v lokalitách po celé zemi zúčastnilo několik tisíc lidí. I letos jsme se chystali, ale z pochopitelných důvodů jsme plány změnili. Frustrace obyvatel našich obcí z přístupu ministerstva i Správy úložišť však trvá, proto se k přípravě protestu vrátíme, jakmile to situace umožní,“ sdělil Jiří Popelka, starosta města Jistebnice a mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti.

Platforma proti hlubinnému úložišti sdružuje 48 členů (32 obcí a měst a 16 spolků) za účelem prosazování takového způsobu hledání řešení problému vyhořelého jaderného paliva a radioaktivních odpadů, který bude otevřený, průhledný a v němž obce a veřejnost budou mít zákony dostatečně garantované možnosti hájit své oprávněné zájmy.

Také zástupci dotčených obcí na Vysočině se různými formami zapojují do protestu. Například v květnu 2019 v lokalitě Hrádek na Jihlavsku ředitele SÚRAO Jana Prachaře přivítali čerti. Ti se pak vydali i na radnici za jihlavskou primátorkou Karolínou Koubovou, kde ji seznámili s celou situací kolem úložiště jaderného odpadu. Obce na Jihlavsku dále vyvěšovaly protestní plakáty.

VIDEO: Čerti byli v Jihlavě o měsíc dřív. Žádali na radnici o pomoc s úložištěm jaderného odpadu

Za týden se v Jihlavě uskuteční veřejné setkání k tématu hlubinného úložiště. Cílem veřejného setkání má být poskytnout široké veřejnosti co nejpřesnější informace a zodpovědět otázky. Čerti byli vedení krajského města upozornit, že případné...

Téma úložiště se v roce 2019 probíralo třeba i v Pelhřimově nebo na veřejném setkání v Jihlavě. 

V Jihlavě se mluvilo o úložišti jaderného odpadu. U Batelova by mohla vzniknout nová vodní nádrž

V Jihlavě se debatovalo o stavbě hlubinného úložiště jaderného odpadu. Ve středu 13. listopadu se v gotickém sále jihlavské radnice sešli odborníci na danou problematiku a společně s lidmi téměř tři hodiny diskutovali o tom, co by případná...

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková

Štítky úložiště, protest, jaderný odpad, platforma, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Správa úložišť radioaktivních odpadů, okres Jihlava, odpad, Plzeňský kraj, Česko, Jaderná elektrárna Temelín, Jaderná elektrárna Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den proti úložišti se letos odkládá. Protesty zřejmě budou i nadále pokračovat | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.