Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Jihlavě budou děti bez kroužků, dnešní hokej bez diváků. Zoo má zatím otevřeno

, aktualizováno 10. března 2020, 15:18

Dnes dopoledne vláda České republiky vydala nařízení, ve kterém ruší veškeré akce s účastí nad 100 lidí. Zároveň budou od zítra v rámci celé republiky uzavřené všechny základní, střední a vysoké školy. To se ale tento týden netýká Vysočiny, kde jsou až do pondělí jarní prázdniny. Vláda tak reaguje na šíření nákazy koronaviru a nemoci COVID-19, nařízení tedy budou platit až do odvolání. Jihlavské městské společnosti, příspěvkové organizace i další veřejné instituce zavřely nebo omezily provoz.

Dnešní nařízení vlády se týká všech kulturních i sportovních institucí, včetně městských akcí. V příštím týdnu se tedy neuskuteční avizované Veřejné plánovací setkání k rozpracované studii náměstí, které mělo proběhnout ve Velké gotické síni na jihlavské radnici od 17 hodin.  „Tohle důležité jednání musíme bohužel přesunout, ale řešíme jiné varianty, kdy bychom zajistili například živý videostream nebo alespoň audiozáznam a videoprezentaci projektu,“ uvedla primátorka Karolína Koubová.

Situace se dotkne i městských příspěvkových organizací, třeba jihlavského domu dětí a mládeže, který ruší výuku, kroužky i další aktivityTaké vstup do Vodního ráje a bazénu Evžena Rošického je ode dneška omezen na maximální počet 99 lidí. „V současné době se řeší také omezení návštěvníků v pohřební místnosti na jihlavském krematoriu. Budeme s objednateli pohřbů řešit omezení kapacity na 99 lidí včetně personálu. Pro aktuální informace doporučujeme sledovat webové nebo facebookové stránky Služeb města Jihlavy,“ uvedl mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

Vysoká škola polytechnická v Jihlavě o úpravě opatření jedná. Prozatím zrušila přednášky univerzity třetího věku a zahraniční cesty.

Kvůli koronaviru může do bazénu, Vodního ráje a krematoria maximálně 99 lidí najednou

Na základě nařízení vlády ČR o zákazu konání všech sportovních, kulturních, náboženských a uměleckých akcí s účastí nad 100 osob se změní režim provozu i v některých jihlavských zařízeních. Informovaly o tom Služby města Jihlava (SMJ).

Zatím otevřená zůstává jihlavská zoo, jelikož není školským zařízením. V nadcházející době neměla naplánované ani žádné větší akce. „Aktuální informace však bude zoologická zahrada také komunikovat přes sociální sítě a své webové stránky,“ zmiňuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Od včerejška už platí nařízení vlády, které zakazuje návštěvy ve zdravotnických centrech, nemocnicích a sociálních zařízeních. Už od minulého týdne platí zákaz návštěv v Domově pro seniory na Lesnově a v pobytové odlehčovací službě v Jihlavě.

Program ruší HDJ, DKO i Centrum dokumentárních filmů 

Dnešní nařízení vlády se týká hlavně všech pořadatelů kulturních a sportovních akcí. Do odvolání ruší všechny akce, divadla i koncerty například Dům kultury a odborů, Horácké divadlo nebo Centrum dokumentárních filmů Jihlava. Horácké divadlo zrušilo i plánovanou Přehlídku divadelního dokumentu, která mimo jiné vyprodala dva jihlavské hotely, a nyní proto musí divadlo rušit i rezervace ubytování.

Hokejový klub Dukla Jihlava kromě omezení kapacity veřejného bruslení na 90 osob zrušil v sobotu 14. března bruslení pro firmu Bosch Diesel původně plánovanou od 9 do 12 hodin. Dále ve stejný den neproběhne od 7.45 do 8.45 hodin kurs bruslení.

„Pořadatelé krasobruslařských závodů v synchronizovaném bruslení rozhodli o zrušení tradičního mezinárodního závodu Jihlavský ježek, který se měl v sobotu 21. března uskutečnit jako mistrovství České republiky. Dnešní hokejové zápasy se uskuteční bez diváků. Opatření pro páteční, případně sobotní předkolo play-off Chance ligy se připravují,“ doplňuje Daněk.

Kino v omezeném režimu 

Jiné instituce se však k nařízení mohou postavit smírněji, například Kino Dukla omezí počet diváků při promítání ve velkém sále na 80 lidí a vypne online možnost předprodeje či rezervace lístků. Bude také korigovat pohyb na chodbách.

Cinestar v jihlavském City parku zrušil všechna promítání s platností od dnešního odpoledne a bude divákům vracet peníze za vstupenky, které je možné získat i u jedné otevřené přepážky v obchodním centru. Samotné nákupní centrum City park zůstává otevřené.

„Doporučujeme sledovat webové stránky nebo sociální sítě jednotlivých organizací. Tam budou všichni zveřejňovat aktuální informace o dalším vývoji situace,“ upřesnil na závěr mluvčí města Radovan Daněk.

Koronavirus si v Česku vyžádal další mimořádná opatření. Po dnešním jednání ministerstvo zdravotnictví s účinností od úterní šesté hodiny večerní zakazuje kulturní a sportovní akce nad sto osob, zavírají se od středy také všechny základní, střední...

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky koronavirus, opatření, nařízení, Vláda ČR, uzavření, škola, akce, kultura, sport, společnost, Jihlava, Česko, jarní prázdniny, Kraj Vysočina, divadlo, bruslení, nařízení vlády, Robert Bosch GmbH, Karolína Koubová, HC Dukla Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě budou děti bez kroužků, dnešní hokej bez diváků. Zoo má zatím otevřeno | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.