Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Křeslo za odměnu v nové Horácké aréně? Jihlava na její stavbu zřizuje transparentní účet

Jihlavská radnice zřizuje transparentní účet, pomocí kterého bude moci veřejnost sledovat externí financování Horácké multifunkční arény (HMA), jež za několik let vyroste v krajském městě. Každý navíc prostřednictvím tohoto účtu může libovolnou částkou také přispět na její výstavbu.

Statutární město Jihlava už platí projekční práce na novou halu. Architekti aktuálně pracují na projektu demolice stávající haly a upravují studii, se kterou uspěli v soutěži, a zpracovávají studii finální.

„Pak budou následovat další projekční fáze. Zejména projekt pro územní řízení a pro stavební povolení, na které později navážou fáze další,“ popisuje další kroky Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Finální studie oproti té soutěžní zahrnuje zapracování řady připomínek a také podnětů od diváků, sportovců, provozovatele, investora, ale také třeba od sousedů haly nebo dotčených orgánů, jako jsou policie, hasiči, hygiena a další. „Pokud se finální studie zpracuje dobře, nemělo by se od ní v dalších etapách projektování už ustupovat, a to ani při realizaci. Rád bych, aby se vše vychytalo už na papíře. Například už se teď hledá finální řešení fasád objektu, dopravní napojení či organizace zásobování.“ uvedl radní Jihlavy a manažer HMA David Beke.

Hala pro všechny aktivity 

Podobný projekt, jakým bude jihlavská HMA, vznikl před šesti lety také v Třinci. I zde stojí multifukční hala.

„Horácká multifunkční aréna nebude určena pouze pro hokejové zápasy, ale bude možné ji velice snadno a velmi rychle přestavět pro potřeby koncertu, muzikálu, divadla, konference nebo jiných sportů jako například florbalu, volejbalu, basketbalu, tenisu, juda, moderních tanců a mnohých dalších,“ popisuje Daněk.

Obecně bude hala připravena pro všechny aktivity, které se vejdou do plochy ledu a zasunutých prvních tří řad sedaček. To je rozměr přesahující přibližně 31 x 65 m. „Chceme, aby bylo možné halu využívat co nejčastěji. Proto klademe důraz na kvalitní návrh logistiky a rychlost přestavby. Rádi bychom, aby se v ní kromě hokeje objevovaly i jiné akce co nejčastěji. Nejlépe desítky akcí ročně a hala se tak stala skutečným srdcem kraje v oblasti sportovní i kulturní,“ doplňuje Davida Bekeho primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

Vedení města dnes představilo vítězný návrh Horácké multifunkční arény, která vyroste na místě stávajícího Horáckého zimního stadionu. Porota nakonec vybrala a ocenila návrh profesora Josefa Chybíka v autorské spolupráci s CHYBIK+KRISTOF...

Hala by mělo sloužit nejen ke sportovnímu a kulturnímu vyžití. Měla by například nabídnout i restauraci, kavárnu, fanshop či síň slávy Dukly. Uvažuje se, zda by návrh umožnil i ubytování. V suterénu bude parkování, které budou využívat řidiči jako parkovací dům v době mimo zápasů. Pro veřejnost by se měla otevřít i tělocvična a posilovna a naopak se upouští od záměru wellness centra. „Střecha by mohla nabídnout běžecký ovál. Zda se to povede, je také otázkou peněz, ale moji osobní podporu tento nápad má,“ doplnil Beke.

Naposledy podobný projekt zrealizovali v Třinci nákladem asi 700 milionů korun bez daně. „Hala v Jihlavě by mohla stát kolem 800 milionů korun bez DPH. Dalších 200 milionů předpokládáme, že budou vedlejší náklady za projekt, demolice, provizorní zázemí, výkup posilovny a podobně,“ uvedla primátorka Jihlavy Karolína Koubová. Jihlavský projekt je podle ní výjimečný tím, že hala zůstává v srdci města, což je z pohledu budování měst velmi pozitivní a umožní to fungování v synergii s okolím, uživateli, obyvateli a podnikateli.

POLITICKÁ KORIDA: Jak se jihlavským zastupitelům líbí vítězný návrh Horácké arény?

Na začátku října představilo vedení města vítězný návrh Horácké arény, která vyroste na místě stávajícího Horáckého zimního stadionu. Jak se stavba, která by měla sloužit od podzimu 2023, líbí jednotlivým politikům z jihlavského zastupitelstva?...

Levnější by díky tomu měl být také provoz haly, protože nebude nutné platit údržbu infrastruktury, pokud by hala stála mimo město. Také by se musely hradit náklady na přejezdy a logistiku obsluhy dvou hal. „Viděli jsme to například v Třinci, kde malý zimáček stojí sice jen 100 m od velké haly, ale znamená to například mít čtyři rolby místo dvou a o sdílení šaten a přebíhání mezi halami po parkovišti ani nemluvě,“ popisuje David Beke s tím, že jde v případě stávajícího stadionu také o regeneraci zanedbané části města, což je velmi důležité. Informace o výši spolufinancování zatím nejsou definitivní a jsou v rovině neformálních jednání. „Mé osobní přání je, aby se nám podařilo přiblížit veřejně naznačenému třetinovému financování, ale jsem si vědom toho, že to bude velmi těžké. Oficiální žádosti na kraj i stát jsou rozepsané a chceme je během března odeslat,“ doplnil Beke.

Pro zastupitele je připraveno modelování úvěru ve výši spolufinancování od nuly přes 300, 400, až po 660 milionů korun. Z toho vyplývá zátěž pro město na 15 let ve výši od 84 do 32 milionů korun ročně podle varianty spolufinancování.

Podobně jako s Národním divadlem 

Přispívat na největší projekt v novodobé historii Jihlavy, který svými náklady dosáhne až ročního rozpočtu celého města, mohou i obyvatelé a přátelé Jihlavy. Ve čtvrtek 20. února 2020 městská rada zveřejní číslo transparentního účtu.  Přispět na něj může kdokoliv. „Nevím, zda se nějaká podobná sbírka v nedávné době konala. Já si v této souvislosti vybavuji jen heslo národ sobě a Národní divadlo,“ směje se David Beke a doplňuje ho primátorka Karolína Koubová s tím, že je to stavba pro Jihlavu velmi důležitá: „Věřím, že spousta lidí si to uvědomuje a pokusí se přispě,t a to i ti, kteří nefandí hokeji. Pokud se na to člověk totiž podívá z nadhledu a odpoví si na základní otázky, tak pak prostě není jiná cesta než ten objekt postavit.“

Jihlavské zastupitelstvo schválilo rozpočet pro příští rok, očekávají se výdaje ve výši 1,26 miliardy

Jihlava plánuje příští rok utratit 1,264 miliardy korun, příjmy očekává 1,155 miliardy korun. Schodek ve výši skoro 109 milionů korun pokryje z peněz, které má uložené ve svých fondech a na účtech. S novým úvěrem pro příští rok krajské město...

„Opravit stávající hala nejde nebo jen za neúměrných nákladů a stavět stadion jinde je ještě méně logické. Navíc hokej je u nás jeden ze dvou nejpopulárnějších sportů, Dukla Jihlava je nejznámější značkou města i Kraje Vysočina a historicky stále nejsilnější hokejovou značkou, kterou znají i v zahraničí. V rámci kraje chybí multifunkční hala pro sport a kulturu a podle nás by každý kraj měl alespoň jeden takový objekt mít,“ vyjmenoval důvody manažer HMA a radní Jihlavy David Beke.

Dárce bude město zveřejňovat na svém webu i na sociálních sítích, větší přispěvatelé si budou moci „pořídit“ také jedno z více než pěti tisíc křesel v aréně. Jména dalších větších donátorů se budou promítat uvnitř arény během prvního roku po otevření haly. Město zvažuje také pamětní listy a schránku s dárci uloženou v hale pro příští generace.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy (vizualizace) | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Horácká aréna, výstavba, hokej, sport, kultura, účet, Jihlava, transparentní účet, projekt, Karolína Koubová, Třinec, HC Dukla Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křeslo za odměnu v nové Horácké aréně? Jihlava na její stavbu zřizuje transparentní účet | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.