Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlavské zastupitelstvo schválilo rozpočet pro příští rok, očekávají se výdaje ve výši 1,26 miliardy

Jihlava plánuje příští rok utratit 1,264 miliardy korun, příjmy očekává 1,155 miliardy korun. Schodek ve výši skoro 109 milionů korun pokryje z peněz, které má uložené ve svých fondech a na účtech. S novým úvěrem pro příští rok krajské město nepočítá. Návrh rozpočtu na rok 2020 dnes jihlavští zastupitelé schválili 19 hlasy. Proti bylo sedm zastupitelů, deset se hlasování zdrželo. Schválený rozpočet pro letošek počítal s příjmy 1,118 miliardy a výdaji 1,104 miliardy.

Primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) během debaty mluvila o záměru zvýšit příjmy města. „V tuto chvíli pracujeme na revizi smluv s developery a na revizi zhodnocování majetku,“ uvedla. Radnice také na příští rok chystá kroky, které pomohou přesvědčit lidi žijící v Jihlavě, aby se tam také hlásili k trvalému pobytu. „My víme, že zde bydlí o nějakou tisícovku víc obyvatel,“ uvedla primátorka. Tito lidé podle ní čerpají služby, ale město na ně nedostává žádný příjem.

Zastupitel Jiří Pokorný z opozičního hnutí ANO uvedl, že ve finančním výboru podpořilo návrh rozpočtu pět členů, jeden byl proti a čtyři se zdrželi. Podle dalšího opozičního zastupitele Pavla Šlechtického (KSČM) město příliš nedbá na údržbu majetku, za nedostatečné například považuje peníze na opravy chodníků.

Běžné výdaje padesátitisícového města příští rok budou 994 milionů korun. Kapitálových výdajů včetně projektů dotovaných unií má naplánovaných skoro za 270 milionů korun. Peníze směřující do investic tak budou v porovnání s rozpočtem schváleným pro letošek vyšší přibližně o 100 milionů korun.

Mezi dotovanými akcemi příštího roku by měla být rekonstrukce historického domu na Masarykově náměstí, kde je i čajovna. V rozpočtu je na ni 74 milionů korun. Peníze chce město získat z takzvaných norských fondů. Podle dřívějších informací radnice by tento dům měl po obnově sloužit i kulturním účelům.

Na přípravy stavby nové Horácké multifunkční arény má město v novém rozpočtu 20 milionů korun. Aréna má stát v místě dožívajícího zimního stadionu. Dalších zhruba 46 milionů korun příští rok Jihlava vydá za dokončení kanalizace v Jihlavě - Herolticích a za stavbu kanalizace s čistírnou odpadních vod v další části města Kosov. Chystá se například také opravovat rybník Lužný v kaskádě pístovských rybníků.

Ke konci tohoto roku by měla mít Jihlava nesplacené úvěry za 101,9 milionu korun. Podle vedoucího ekonomického odboru města Jana Jaroše z nich 100 milionů představuje takzvaný revolvingový úvěr, u něhož město čerpá a splácí peníze podle potřeby.

Foto mapio.net | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, rozpočet, peníze, úvěr, Karolína Koubová, Jiří Pokorný, Jan Jaroš, ANO 2011, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské zastupitelstvo schválilo rozpočet pro příští rok, očekávají se výdaje ve výši 1,26 miliardy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.