Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vsi u Štěpánova, kde byla prokázaná ptačí chřipka, dokončují sčítání drůbeže

Ve vsích u Štěpánova nad Svratkou na Žďársku, kde se koncem minulého týdne v jednom malém chovu vyskytla ptačí chřipka, dokončují místní úřady sčítání drůbeže. Povinnost se týká vsí zařazených Státní veterinární správou (SVS) do přibližně tříkilometrového ochranného pásma. Starostové mají soupisy drůbeže, ale i holubů a okrasných ptáků chovaných v domácnostech předložit veterinární správě do středy.

Žádná jiná podezřelá onemocnění nebo úhyn ptáků neměla Krajská veterinární správa na Vysočině z této oblasti do dnešního rána hlášená, řekl její ředitel Božek Vejmelka.

Vzhledem k tomu, že se na chovy sousedící s postiženým hospodářstvím ptačí chřipka nerozšířila, nemusí přijít na řadu utracení drůbeže v celém Štěpánově. Takový scénář byl podle starostky Šárky Kunčíkové (za ODS) v případě potvrzení nákazy u dalších chovatelů připravený na čtvrtek. „Jsme rádi, že nemusíme vybíjet," řekla dnes Šárka Kunčíková.

Dobrou zprávu nechal úřad městyse vyhlásit místním rozhlasem hned v pondělí po 16:00, kdy ji dostal. Mimořádná veterinární opatření jsou pro tuto oblast vyhlášená na 30 dní, chovatelé musí mít drůbež zavřenou.

12 slepic a 3 kachny

O potvrzení nákazy vysoce patogenního subtypu H5N8, který je pro ptáky smrtelný, v malochovu ve Štěpánově informovala veterinární správa v sobotu. Šlo o chov s 12 slepicemi a třemi kachnami. Zvířata, která neuhynula, utratili veterináři, stejně jako 12 slepic u dvou sousedů. U těchto dvou chovů se ptačí chřipka nepotvrdila.

Ve Štěpánově nad Svratkou se 700 obyvateli ani v okolí nejsou komerční chovy drůbeže. Úřad ve Štěpánově udělal soupis drůbeže v domácnostech v neděli. U 107 chovatelů jde o 1370 kusů.

V dalších chovech ve Štěpánově se ptačí chřipka nepotvrdila

Ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku, kde veterináři koncem minulého týdne objevili v malochovu ptačí chřipku, se v chovech v sousedství nákaza nepotvrdila. Do vytyčeného veterinárního ochranného pásma spadá deset katastrů, širší pásmo dozoru sahá...

Už v neděli se o sečtení drůbeže postarali také zastupitelé obce Ujčov se 460 obyvateli, jíž do ochranného pásma spadají také místní části Dolní Čepí, Horní Čepí a Lískovec; sčítat se nemuselo jen v části Kovářová. Starosta Vladislav Mitáš (za KDU-ČSL) uvedl, že soupis, který už poslal veterinární správě, obsahuje 780 slepic, 38 kachen, 40 holubů a 56 okrasných ptáků. Dohromady to je 914 kusů.

Bystřice nad Pernštejnem má za úkol dodat soupis drůbeže v místní části Kozlov s několika desítkami lidí. Sčítání začalo dnes, má ho na starosti předseda osadního výboru, řekl místostarosta Martin Horák (nestraník). Obec Koroužné dodá soupis za svou ves Švařec. „Odevzdáme to v termínu," uvedl starosta František Dospíšil (nestraník). Vydaná mimořádná veterinární opatření pro tuto oblast jsou na webu SVS.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chov, zdraví, ptačí chřipka, drůbež, Štěpánov nad Svratkou, Štěpánov, Státní veterinární správa České republiky, ptáci, okres Žďár nad Sázavou, kachna, Krajská veterinární správa, ODS, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vsi u Štěpánova, kde byla prokázaná ptačí chřipka, dokončují sčítání drůbeže | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.