Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Cyklisté v kraji v roce 2019 nejčastěji vyjížděli v srpnu. Stezky byly nejvíc plné v neděli

Hned na dvanácti různých místech v kraji bylo po celý rok 2019 monitorováno využívání cyklostezek. Sčítače během uplynulých 12 měsíců zaznamenaly celkem 1 234 853 průchodů nebo průjezdů. Na tomto čísle měl největší podíl roční součet z nového sčítače umístěného na nábřežní cyklostezce v lokalitě Na Losích v Havlíčkově Brodě.

„V minulosti byla z monitorovaných lokalit na prvním místě zájmu cyklistů a turistů rekreační cyklostezka v lokalitě Pilák ve Žďáře nad Sázavou, po prvním celoročním sčítání ji s téměř dvojnásobným zájmem přeskočila právě nově měřená havlíčkobrodká cyklostezka vedoucí po břehu Sázavy,“ uvedla Jana Fischerová, náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů.

Je třeba dodat, že Kraj Vysočina monitoruje zájem cyklistů a turistů o cyklostezky v regionu od roku 2016. Mezi sledovanými místy jsou typické městské cyklokoridory, ale i rekreační cyklotrasy s různou úrovní turistického potenciálu.  

Zatímco v případě Havlíčkova Brodu bylo na městské cyklostezce loni zaznamenáno téměř 351 tisíc lidí pěšky nebo na kole, na turistické cyklostezce z Bystřice směr Domanín a Skalský dvůr se sčítač zastavil na hodnotě 13 tisíc záznamů.

Cyklisté mají svá oblíbená místa 

Podle sebraných dat ze sčítačů lze říct, že rekreační stezky jsou nejčastěji využívány o víkendech, nejfrekventovanějším dnem je na většině lokalit neděle. Naopak využití zmíněné městské cyklostezky v Havlíčkově Brodě je více rovnoměrné v průběhu celého týdne i roku.

Třebíč propojí s elektrárnou skoro třicetikilometrová cyklostezka. Projekt je hotový

Po deseti letech se podařilo projekčně připravit celou asi osmadvacetikilometrovou cyklostezku mezi Třebíčí o obcí Dukovany na Třebíčsku. Zatím se povedlo vybudovat jen část její trasy, nejblíže další stavbě je úsek mezi Dalešicemi a Slavěticemi....

Průměr za celý rok je zde téměř tisícovka záznamů denně (961), z toho cyklistů je přibližně třetina. Vysoký podíl cyklistů v Havlíčkově Brodě je nejen od dubna do září, to jest v sezoně pro dopravu na kole, ale prakticky i v zimních měsících, kdy v ostatních lokalitách čísla výrazně klesají.

Cyklisté na Vysočině mají v oblibě už tradičně i žďárský Pilák, cyklostezku Luka nad Jihlavou – Jihlava, v Novém Městě na Moravě nebo cyklostezku v Přibyslavi.

Radši pěkný duben než deštivý květen 

Za řídítka svých kol cyklisté usedali nejvíce v srpnu 2019, tento měsíc zvítězil těsně před červencem. Čísla potvrdila samozřejmě i vazbu na počasí, a tak hezký duben překonal ve statistikách poměrně deštivější květen loňského roku.

V roce 2020 je prostřednictvím Fondu Vysočiny připraveno 9 milionů korun na podporu cykloturistiky a cyklodopravy. Z dalších konkrétních projektů, které budou letos krajem podpořeny, lze zmínit např. vybudování singletrailů v lokalitě V Lipkách v Telči.

Obce Jihlavska chystají nové úseky cyklostezek z Třeště a Hodic. Pomoci by mohly dotace

Město Třešť plánuje společně s obcí Jezdovice stavbu nové cyklostezky směrem na Jihlavu. První, přibližně šestikilometrový úsek procházející okolo Třešťského potoka a železniční tratě by měl končit ve vsi Salavice. Pokud se na něj podaří dostat...

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky cyklostezka, cyklista, sčítač, statistika, kolo, 2019, Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, Jana Fischerová, Žďár nad Sázavou, Sázava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklisté v kraji v roce 2019 nejčastěji vyjížděli v srpnu. Stezky byly nejvíc plné v neděli | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.