Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Třebíč propojí s elektrárnou skoro třicetikilometrová cyklostezka. Projekt je hotový

Po deseti letech se podařilo projekčně připravit celou asi osmadvacetikilometrovou cyklostezku mezi Třebíčí o obcí Dukovany na Třebíčsku. Zatím se povedlo vybudovat jen část její trasy, nejblíže další stavbě je úsek mezi Dalešicemi a Slavěticemi. Odhadované náklady na přibližně 3,5 kilometru jsou 11 milionů korun. Novinářům to dnes ve Valči řekl projektant Pavel Vidlák.

Projekt cyklostezky, jejímž smyslem je bezpečná jízda turistů, obyvatel obcí v okolí jaderné elektrárny Dukovany a jejích zaměstnanců, stál tři miliony korun. Platila ho společnost ČEZ, řekl mluvčí jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk. Náklady na stavbu nesou obce, které mohou využít dotací ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Trasa cyklostezky ve velké míře kopíruje frekventovanou silnici II/351. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic o sčítání dopravy z roku 2016 po ní v okolí Valče projede denně přes 4000 aut. Pravidelně tudy podle mluvčího Bezděka jezdí na kole asi stovka zaměstnanců elektrárny. V budoucnu by se mohli dostat do práce po cyklostezce, která je projektovaná až za elektrárnu do obce Dukovany.

„V plánu je v dalších letech projekčně připravit její prodloužení z Dukovan až po Moravský Krumlov v Jihomoravském kraji," řekl Jiří Bezděk.

Další nová cyklostezka v přípravné fázi 

První zprovozněnou částí cyklostezky byl v roce 2015 asi 1,7 kilometru dlouhý úsek od rybníku Bezděkov po obec Dalešice. Stál 9,3 milionu korun. Loni se na něj podařilo navázat cyklostezkou spojující Valeč a Hrotovice. Náklady byly asi 13 milionů korun.

V regionu se připravuje i další nová cyklostezka, která má asi pětadvaceti kilometry propojit Třebíč s Náměští nad Oslavou. Dohodly se na ní města a obce na trase. Podle koordinátorky projektu Hany Stuchlík Kašpaříkové by její první část z Třebíče do Vladislavi mohla díky rovině v údolí řeky Jihlavy sloužit i in-linovému bruslení. Cyklostezka by tam mohla být široká až čtyři metry. Zatím je pro asi šestikilometrový úsek vypracovaná dokumentace pro územní rozhodnutí. Pro zbývající část je k dispozici jen vyhledávací studie.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cykloturistika, cyklostezka, Třebíč, Dukovany, projekt, elektrárna, Jiří Bezděk, Valča, Dalešice, okres Třebíč, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč propojí s elektrárnou skoro třicetikilometrová cyklostezka. Projekt je hotový | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.