Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letošní novoroční ohňostroj byl v Jihlavě poslední, magistrát bude preferovat tišší formu oslav

Bezmála osmiminutový komponovaný novoroční ohňostroj doprovázený hudbou viděla Jihlava letos naposledy. Příště už se bude slavit jinak. Město uvažuje o jiných formách a způsobech novoročních oslav. Původně už se ohňostroj neměl konat ani letos, nakonec ho město zorganizovalo kvůli kulatému výročí a také v „tišší“ formě.

Po dohodě s ohněstrůjcem, jihlavským rodákem Leo Válkem, se radnice nakonec rozhodla uzavřít desetiletou etapu pořádání novoročních ohňostrojů s tím, že ohňostroj bude tišší. Jihlavané ale ve finále viděli zřejmě jednu z nejzdařilejších ohňových show uplynulé dekády. Autor ohňostroje na přání radnice eliminoval nejhlučnější projevy ohňostroje, jako jsou dělobuchy nebo hvízdání a pískání.

„Zcela odstranit zvuk nelze, protože raketu musíme střelným prachem dostat do vzduchu, ale celkově šlo rozhodně o mnohem tišší ohňostroj než v předchozích letech,“ uvedl Leo Válek. Letos 78letý ohněstrůjce už hodlá pracovat pouze na zakázku pro stálé zákazníky a další zakázky si chce pečlivě vybírat. „Pokud by ještě město Jihlava mělo někdy zájem, rád mu vyhovím, ale pokud šlo skutečně o poslední novoroční ohňostroj, jednalo se podle mě o důstojné rozloučení,“ uzavřel Válek.

Podle radní Silvie Čermákové, která má v Jihlavě na starost koncepci kultury, uvažuje město o jiných a možná výjimečnějších formách vítání nového roku. „Na Silvestra je ohňostrojů velké množství a už se zdaleka nejedná o netradiční a výjimečnou podívanou,“ uvedla a dodala, že zábavní pyrotechnika se odpaluje na konci roku už doslova z každé zahrady a proto je možná zbytečné utrácet na Nový rok za další ohňostroj.

Navíc po pyrotechnice zůstává v ulicích velký nepořádek, některé obyvatele obtěžuje i zápach zplodin a ohňostroje způsobují i nadměrný zvukový i světelný smog. Přitom už existují a hojně se využívají různé komponované laserové show, videomapping a další formy atraktivních efektů, které by do budoucna mohly nahradit i jihlavský ohňostroj.

Čím konkrétně město novoroční oslavy zpestří příště, o tom se začne na radnici jednat už na přelomu ledna a února při vyhodnocení celého letošního vánočního programu. Záležet bude také na rozpočtu, který na oslavy Nového roku vedení města uvolní. Tradici setkání u sklenky novoročního svařáku ale chce město určitě zachovat. Letos se vypilo 120 litrů svařeného vína za celkově 12 540,- Kč a jako dárek radní zdarma rozdali lidem 895 skleněných hrnečků za 9 576,- Kč (jeden kus vyšel na 10,70 Kč i s potiskem). Za ohňostroj město zaplatilo 65 000,- Kč a za ozvučení náměstí 5 000,- Kč. Celkový letošní účet za novoroční oslavy tak činí 92 116,- Kč.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, ohňostroj, slavnost, radnice, nový rok, magistrát, Silvie Čermáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní novoroční ohňostroj byl v Jihlavě poslední, magistrát bude preferovat tišší formu oslav | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.