Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Novoroční ohňostroje pořádají jen některá města na Vysočině. Jihlava za něj dá 65 tisíc

Jen některá města na Vysočině plánují pořádat na oslavu roku 2020 ohňostroj. Města, která je organizují, už je v minulosti posunula na podvečer 1. ledna, především proto, aby si světelný zážitek vychutnaly i děti. Za ohňostroj jsou i letos radnice připraveny zaplatit několik desítek tisíc korun, někde chtějí jeho tišší variantu.

Novoroční ohňostroj budou pořádat i Třebíč, Moravské Budějovice a také krajská Jihlava, která za něj dá 65.000 korun. Odpálen bude na Nový rok v 17:30. „Po tradičním podávání svařeného vína členy vedení města, které začíná v 17:00. Autorem ohňostroje bude známý ohňostrůjce Leo Válek, který jej pro město připravuje již deset let a letos končí,“ řekla za jihlavský městský úřad Aneta Hrdličková.

Jihlava používání zábavní pyrotechniky nijak nereguluje, vyhláška však stanovuje noční klid, který se dá na žádost zkrátit, když to schválí městské zastupitelstvo. Mezi tyto výjimky z nočního klidu patří právě například i Silvestr a Nový rok.

Speciální úpravu pro užívání zábavní pyrotechniky nemá Pelhřimov. Městský ohňostroj nepořádá. Jen jeho kulturní zařízení plánuje v kulturní domě Máj silvestrovskou zábavu a tradiční program bude i na Masarykově náměstí, řekla Andrea Unterfrancová z pelhřimovské radnice. Bez ohňostroje pořádaného městem se letos obejde také Havlíčkův Brod. Město nepřijalo žádné zvláštní opatření mířící na soukromé ohňostrůjce. „V Brodě byla zhruba v listopadu diskuse, zda přijmout vyhlášku o regulaci zábavní pyrotechniky. Nakonec tak město neučinilo. Občané tedy musí dodržovat pouze předpisy, které jim ukládá zákon. V této souvislosti ale starosta Jan Tecl upozornil, že prodejci zábavní pyrotechniky mohou letos očekávat zvýšenou kontrolu dodržování zákonů, nařízení a vyhlášek,“ řekla mluvčí havlíčkobrodské radnice Alena Doležalová.

Žďár nad Sázavou má používání pyrotechniky na území města vyhláškou zakázané. Výjimkou je Silvestr, Nový rok a 30. duben. Autorem letošního novoročního ohňostroje, za který město zaplatí asi 28.000 korun, bude Pavel Jílek z Poličky. „Požadovali jsme, aby byl proveden výběr těch nejtišších efektů. Míra hladiny hluku by měla dosahovat poloviční úrovně oproti běžně sestavovaným ohňostrojům,“ řekl mluvčí radnice Matěj Papáček.

Foto Tomáš Kaser | Zdroj ČTK

Štítky ČR, zábava, správa, ohňostroj, Vysočina, Kraj Vysočina, Jihlava, radnice, zábavní pyrotechnika, silvestr, Třebíč, Moravské Budějovice, Jan Tecl, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novoroční ohňostroje pořádají jen některá města na Vysočině. Jihlava za něj dá 65 tisíc | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.