Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

I Jihlava upozorní na oběti bezpráví. Napsáním dopisu jim může pomoci každý z nás

Stovky příznivců a aktivistů lidskoprávní organizace Amnesty International z celého světa se zapojí do akce Maraton psaní dopisů. Ručně psané dopisy zaplaví ty, kteří jsou po celém světě zodpovědní za uvěznění, utlačování či mučení vybraných obětí bezpráví. Díky iniciativě Pirátů z Vysočiny bude příležitost k napsání dopisu i v Jihlavě. Stačí přijít 13. prosince od 16 hodin do Jihlavského pirátského centra (Matky Boží 9, 1. patro), kde se dozvíte vše potřebné.

Maraton psaní dopisů, které mění životy, se bude konat na stovkách míst po celé České republice v období kolem Dne lidských práv (10. prosinec). Cílem maratonu je společně ručně napsat a poslat co nejvíce dopisů s výzvami vládám či úřadům příslušných zemí a upozornit tak na porušování práv konkrétních lidí.

Přímo obětem bezpráví je možné psát dopisy solidarity, a vyjádřit jim tak podporu. Výsledky jsou opravdu vidět – už v průběhu akce jsou lidé propouštěni z vězení, nečinné úřady začínají jednat, špatné zákony se mění nebo ruší.

V pátek 13. prosince můžete takový dopis přijít napsat i Vy od 16. hodin do Jihlavského pirátského centra. Budou psát dopisy za tyto lidi:

Yasaman Aryaniová z Iránu, která za protest proti povinnému zahalování dostala 16 let vězení;

Ibrahim Ezz El-Din z Egypta, lidskoprávní výzkumník, který zmizel beze stopy;

Yiliyasijiang Reheman z Číny, ujgurský mladík, který byl deportován do převýchovného tábora;

Emil Ostrovko z Běloruska, který dostal 8 let vězení kvůli nepoctivému zaměstnavateli;

Sarah Mardiniová a Seán Binder z Řecka, kterým za pomoc lidem na útěku hrozí vězení;

Marinel Sumooková Ubaldová z Filipín, environmentální aktivistka, která přežila tajfun a teď bojuje za klima.

Na stránkách projektu maraton.amnesty.cz najdete celé jejich příběhy a další informace včetně mapy míst, kde budou maratony probíhat. Psát můžete i sami doma, stačí využít návod na stránkách.

„Když se stovky tisíc lidí postaví na stranu obránců lidských práv, úspěch je zaručen. Maraton psaní dopisů vysílá zprávu všem tyranům, že jejich trestná činnost už není tajemstvím a celý svět bedlivě sleduje jejich další kroky. Každý dopis, e-mail nebo podpis na petici, který autority obdrží, oslabuje jinak nedotknutelné brnění moci," říká Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International.

Na chvíli se v tento adventní čas můžeme zastavit a podpořit ty, kteří to potřebují. Napsáním dopisu pomůžete změnit život na dálku. Na akci bude vše potřebné k dispozici, pokud chcete, můžete kromě chuti pomáhat přinést dopisní obálky, papíry, tužky nebo známky (v hodnotě 35, 41 korun). To, že přijdete, nám můžete dát vědět ve facebookové událostipřes mapu nebo se ozvěte Michaele Vodové (michaela.vodova@pirati.cz, 602 276 233).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto amnesty.cz

Štítky Maraton psaní dopisů, bezpráví, Jihlava, pomoc, maratonský běh, Amnesty International, Česká pirátská strana, věznice, Kraj Vysočina, Den lidských práv, Česko, Salil Shetty, Marinel Sumook Ubaldo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I Jihlava upozorní na oběti bezpráví. Napsáním dopisu jim může pomoci každý z nás | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.