Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pacov má nový dům sociálních služeb. Svoje první klienty přijme v lednu

Asi pětitisícový Pacov na Pelhřimovsku má nový dům sociálních služeb se stovkou lůžek. Bude v něm pečovat o lidi s demencí. Slavnostně ho otevře 6. prosince. První klienti se začnou ubytovávat v polovině ledna. Náklady spojené s výstavbou byly asi 135 milionů korun, město je částečně hradilo z dotací. Další peníze investovalo do modernizace kuchyně původního domova pro seniory a úpravy ulice, ve které zařízení stojí, řekl starosta Lukáš Vlček (STAN).

Stavba začala v polovině roku 2017 a je součástí již fungujícího domova pro seniory, který vznikl v roce 1997. Má nyní 80 klientů a 65 zaměstnanců, řekla ředitelka domova Michaela Pučálková.

Zařízení se zvláštní režimem je určené pro lidi trpící demencí včetně Alzheimerovy nemoci. „Vedeme si pořadník žadatelů o sociální službu, žádosti máme obodované, už teď děláme i sociální šetření a budoucí klienty máme vytipované, komunikujeme s nimi," řekla Michaela Pučálková. Zájem je podle ní velký, bodové hodnocení upřednostňuje místní.

Do nových prostor se přestěhuje i 28 klientů současného domova pro seniory. Jejich lůžka už nebudou znovu obsazena, aby se mohl zvýšit komfort dalších ubytovaných, zmizí třílůžkové pokoje.

Postupně přibude i zaměstnanců 

Celkově bude mít zařízení místa pro 157 lidí. Kapacita bude naplňovaná postupně. Postupně poroste i počet zaměstnanců. „Prozatím jednáme s 15 novými, se kterými uzavíráme smlouvu od nového roku," řekla Pučálková.

Současně s přístavbou domova se zvláštním režimem nechalo město také zmodernizovat stravovací provoz v původním domově seniorů a Malovcovu i navahující Hronovu ulici. Starosta odhadl náklady na asi 200 milionů korun. Dotace z ministerstva práce a sociálních věcí byla 87 milionů korun, Kraj Vysočina přispěl 20 miliony. „Takže asi 40 procent z toho všeho šlo z prostředků města," řekl Lukáš Vlček.

Autoři | Foto Město Pacov

Štítky sociální, senioři, Pacov, sociální služby, domov pro seniory, Lukáš Vlček, Starostové a nezávislí, okres Pelhřimov, domov, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacov má nový dům sociálních služeb. Svoje první klienty přijme v lednu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.