Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vánoce v Jihlavě: Kluziště na náměstí bude zdarma. Lidé si zde mohou půjčit brusle

Už za týden se lidem v Jihlavě otevře venkovní kluziště, které se bude nacházet kolem mariánského morového sloupu na Masarykově náměstí. Uměle chlazenou atrakci si Jihlavané užijí vůbec poprvé. Radnice část Masarykova náměstí vyčlenila také pro kulturní akce, o které se postarají především místní spolky. Na první adventní neděli jsou připravená i další města na Vysočině, řekli pořadatelé adventních akcí. Většinou půjde o trhy, koncerty nebo divadelní představení.

Vesnice s pódiem a stánky prodejců v Jihlavě odkazuje na tvar adventního věnce, iluzi mají zdokonalit i postupně se rozsvěcující „svíce" na věnci. „Věřím, že se letošní koncept Vánoc stane nepostradatelnou tradicí a nebude se okolo mariánského sloupu bruslit jen letos," řekla jihlavská primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava).

Kluziště bude otevřeno od rána pro školy, odpoledne a večer pořadatelé očekávají veřejnost.

„Otvírací doba zatím není přesně stanovená. Lidé budou moci bruslit zhruba do 22 hodin,“ doplnila Aneta Hrdličková, mluvčí jihlavské radnice.

Za vstupné na kluziště lidé ušetří, bude totiž zdarma. Lidé, kteří nemají brusle, nemusí tesknit. Za zálohu si budou moci brusle na místě vypůjčit. Ledová plocha, která bude díky technologii odolávat teplotám do 12 stupňů Celsia, bude na náměstí do 2. února.

Vánoce v Jihlavě: Lípy kolem Mariánského sloupu letos bez osvětlení. Stromy chátrají, vysvětluje radnice

Jihlavské Masarykovo náměstí od včera zdobí vánoční stromeček. Ten bude nazdoben novými ozdobami ve tvaru vloček. Osvícené budou, tak jako každý rok, také ulice poblíž centra města. Bez osvětlení ale letos zůstanou lípy kolem Mariánského sloupu.

Náklady na montáž, údržbu a úklid ledu, půjčovnu bruslí, vánoční strom, novoroční ohňostroj nebo nové osvětlení jihlavská radnice vyčíslila na šest milionů korun.

Dva miliony investovala do nového osvětlení Třebíč. Ozdobí nejen centrum města, ale i širší okolí. Vánoční strom, který bude nainstalován na Karlovo náměstí v pondělí, se rozsvítí 1. prosince. Mikulášský program bude na náměstí 5. prosince, kdy je pro děti připravená divadelní pohádka. Pravidelný předvánoční program, o který se postarají místní hudebníci a školní soubory, začne v Třebíči 13. prosince.

Vítání adventu spojené s rozsvícením vánočního stromu bude 1. prosince v podvečer i v Pelhřimově, Havlíčkově Brodě nebo Žďáru nad Sázavou. Tamní zámek o týden později nabídne vánoční trhy, 12. prosince bude adventní řemeslný trh i na náměstí Republiky. Stejné místo bude 17. prosince dějištěm Hry o narození Ježíše Krista v podání studentů Biskupského gymnázia Žďár nad Sázavou.

Vánoční výzdoba Třebíče bude letos za dva miliony. Na trzích budou nové dřevěné stánky

Třebíč letos výrazně rozšíří vánoční výzdobu. Obvykle do ní investuje asi 300 tisíc korun, letos stála dva miliony. Město nakoupilo nové světelné dekorace a vyzdobí jimi nejen centrum města, ale i další ulice včetně Pražské nebo Hrotovické....

Ohodnoť článek

Foto | Zdroj ČTK

Štítky Vánoce, advent, kluziště, Jihlava, brusle, Kraj Vysočina, vánoční stromek, Karolína Koubová, Ježíš Kristus, Třebíč, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoce v Jihlavě: Kluziště na náměstí bude zdarma. Lidé si zde mohou půjčit brusle | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.