Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vánoční výzdoba Třebíče bude letos za dva miliony. Na trzích budou nové dřevěné stánky

Třebíč letos výrazně rozšíří vánoční výzdobu. Obvykle do ní investuje asi 300 tisíc korun, letos stála dva miliony. Město nakoupilo nové světelné dekorace a vyzdobí jimi nejen centrum města, ale i další ulice včetně Pražské nebo Hrotovické. Vyzdobeno bude 76 stromů i městská věž nebo sloupy veřejného osvětlení. Nové budou i dřevěné stánky na vánočním trhu, řekla mluvčí radnice Irini Martakidisová.

Asi 300 tisíc korun vyčlenil letos na vánoční výzdobu Pelhřimov, který mimo jiné nakoupil novou výzdobu pro Poděbradovu a Školní ulici. Instalace a opravy původní výzdoby v Jihlavě budou stát také asi 300 tisíc korun, řekl mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. Dalších 200 tisíc korun dá město za nové osvětlení vánočního stromu a jarmarečních stánků.

Města už také vybírají vánoční stromy. V Třebíči to zatím problém nebyl, ale kvůli kůrovcové kalamitě se to v příštích letech může změnit, řekla Martakidisová. Třebíčské vánoční stromy často rostou v soukromých zahradách, kde už příliš stíní a stejně jsou určené k pokácení. Letos to zřejmě bude jedle obrovská.


Vánoce v Jihlavě: Letošní stromeček na Masarykově náměstí bude osvětlen novými vločkami

Jihlavská radnice dlouze přemýšlela, jak sehnat vánoční strom šetrně s ohledem na kůrovcovou kalamitu. Řešení se nakonec našlo - v září nabídnul soukromník z Těmic u Kamenice městu strom s povolením ke kácení. Po prvním pohledu na strom město na...

 

„Sehnat odpovídající zdravý strom na náměstí je čím dál těžší. V tuto chvíli máme vytipované dva stromy, protože jeden už tradičně darujeme holandskému partnerskému městu Brielle," řekla mluvčí havlíčkobrodské radnice Alena Doležalová. Na Havlíčkovo náměstí bude strom instalován zřejmě 25. listopadu. Od soukromých dárců z Horní Krupé město získá 29 let starý smrk ztepilý vysoký deset metrů. Pětačtyřicetiletý smrk pichlavý vysoký 13 metrů darují obyvatelé Havlíčkova Brodu. „V obou případech stromy vyrůstají v blízkosti rodinných domů," řekla Doležalová.

Pelhřimovské Masarykovo náměstí ozdobí patnáctimetrový smrk pichlavý z městského pozemku v ulici Pod Šancemi. „Důvodem ke kácení je jeho špatný zdravotní stav," řekla za pelhřimovský městský úřad Andrea Unterfrancová. Bez starostí se sháněním stromu je Žďár nad Sázavou. Vánočně zdobí ten, který je vysazený před Starou radnicí, řekl mluvčí Matěj Papáček.

Jihlava získala vánoční strom darem z obce Těmice u Kamenice. Instalovat ho podle Anety Hrdličkové z jihlavského magistrátu chce v týdnu od 18. do 22. listopadu. Přesun stromu vyjde na 98 tisíc korun.


Kluziště se na Masarykově náměstí otevře na první adventní neděli. Bruslit se bude do Hromnic

Tato zpráva určitě potěší malé i velké. O letošních Vánocích se bude v Jihlavě kolem Mariánského sloupu bruslit. V těchto dnech finišuje stavba kruhového kluziště. To se zájemcům poprvé otevře na první adventní neděli.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Vánoce, dekorace, výzdoba, Třebíč, vánoční ozdoby, strom, vánoční stromek, Jihlava, Martin Málek, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční výzdoba Třebíče bude letos za dva miliony. Na trzích budou nové dřevěné stánky | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.