Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlavští lidovci chtějí i přes odchod Kaliny zůstat v koalici, opoziční ANO chce vyvolat jednání o její nové podobě

I přes rezignaci náměstka Jaromíra Kaliny (KDU-ČSL) chtějí jihlavští lidovci setrvat v radniční koalici, v níž jsou s Fórem Jihlava, ODS a Žijeme Jihlavou!, koaliční smlouva by se ale dle nich měla změnit. Jejich městská organizace se na tom dohodla ve středu večer. Opoziční hnutí ANO mezitím požaduje svolat mimořádné zasedání zastupitelstva a chce jednat o vzniku nové koalice.

„Výbor městské organizace KDU-ČSL Jihlava konstatuje hrubé porušení koaliční smlouvy,“ stojí ve středečním usnesení. I přesto tento fakt preferuje výbor k vyřešení koaliční krize jednání. Důsledkem by podle lidovců měla být změna koaliční smlouvy a obnovení důvěry mezi partnery. Náhradu na uvolněném postu náměstka jiným zástupcem strany nechtějí.

O změně právních kanceláří rozhodla městská rada minulý čtvrtek. Jaromír Kalina, který se o spor se svazkem obcí dlouhodobě staral, pak na post ve vedení Jihlavy k 30. červnu rezignoval. Byl také jediným zástupcem KDU-ČSL v devítičlenné městské radě. Kromě něj funguje ve vedení města ještě Martin Laštovička zvolený za lidovce, pracuje jako uvolněný člen zastupitelstva.

PSALI JSME: Náměstek Jihlavy Jaromír Kalina na radnici končí. Kvůli změně právníků podal rezignaci

Hnutí ANO, které přes vítězství v komunálních volbách zůstalo v Jihlavě v opozici, považuje situaci na radnici za nestabilní a v úterním tiskovém prohlášení nabídlo všem subjektům zastoupeným v zastupitelstvu jednání o vzniku nové koalice. „Zastupitelský klub hnutí ANO je připraven převzít odpovědnost a vstoupit do nové koalice,“ zní mimo jiné v prohlášení. 

Původní koaliční smlouva podle zastupitelského klubu ANO pozbyla platnost rezignací náměstka Kaliny. Klub též navrhl svolat mimořádné zasedání zastupitelstva.

„V tuhle chvíli nevidím důvod, proč by se měla koalice rozpadat a myslím, že ho nevidí ani koaliční partneři,“ prohlásila po středečním poledni primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava). Jak uvedla, požadavek na svolání mimořádného zastupitelstva v té době ještě na stole neměla.

Spory o vypořádání majetku mezi Jihlavou a Svazem vodovodů a kanalizací Jihlavsko se táhnou sedmým rokem. Jihlava ze svazku vystoupila s koncem roku 2012. V soudních sporech ji zastupovala právní kancelář Radka Ondruše, nově bude radnice spolupracovat s právní kanceláří Marka Bánského.

Lidovecký náměstek Jihlavy Jaromír Kalina podal minulý čtvrtek rezignaci kvůli změně právních kanceláří v letitém sporu o vydání vodohospodářského majetku ze svazku obcí, z něhož Jihlava vystoupila.

Foto jihlava.cz | Zdroj ČTK

Štítky Jihlava, radnice, koalice, Jaromír Kalina, ANO 2011, KDU-ČSL, koaliční smlouva, ODS, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavští lidovci chtějí i přes odchod Kaliny zůstat v koalici, opoziční ANO chce vyvolat jednání o její nové podobě | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.