Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hádka kvůli aréně. Lžete a čekám omluvu, řekl primátor Jihlavy opozičnímu zastupiteli. Nemám se za co omlouvat, reagoval Hošek

, aktualizováno 27. února 2024, 17:26

Zastupitelé Jihlavy na svém dnešním zasedání schválili založení obchodní společnosti Horácká multifunkční aréna, s.r.o. Ta bude provozovat Horáckou multifunkční arénu (HMA), jejíž výstavba právě probíhá. Jednatelem byl vybrán Martin Lindovský, který se své funkce naplno ujme od 1. března a dnes se zastupitelům oficiálně představil. Schválení záměru předcházela bouřlivá hádka.

Zastupitelé o tomto bodu jednali zhruba hodinu. Většinu času zabrala slovní přestřelka mezi primátorem Jihlavy Petrem Ryškou (ODS) a opozičním zastupitelem Radkem Hoškem (STAN).

„Já návrh nepodpořím, myslím, že město neumí a ani nemá podnikat. Z mého pohledu by bylo rozumnější ten provoz pronajmout,“ řekl na začátku diskuze Radek Hošek s tím, že se jménem nového jednatele je spokojený. „Jsem rád, že to nebude nějaká společenská trafika v rámci Jihlavy,“ poznamenal Hošek.

Pochvaly na výběrové řízení 

Dle svých slov se korektního výběrového řízení na jednatele nové obchodní společnosti účastnil opoziční zastupitel Libor Kuchyňa (STAN). „Byla to dobrá volba, na jménu pana Lindovského panovala velká shoda. Věřím, že splní cíle, které od něj očekáváme.“

„Jsem rád, že se to povedlo a věřím, že výběr bude dobrý,“ pochvaloval si radní David Beke (ODS).

Za přístup vedení města a to, že se všechny politické strany, které se na chodu města podílí, mohly zúčastnit výběrového řízení, poděkoval opoziční zastupitel Petr Paul (SPD).

Pro založení nové obchodní společnosti bylo 29 přítomných zastupitelů, dva byli proti, hlasování se nikdo nezdržel. 

„Nebude to úplně příjemné." 

Po úvodní diskuzi si vzal slovo primátor Jihlavy Petr Ryška. Ten měl nachystané vlastní písemné vyjádření. „Nebude to úplně příjemné,“ nastínil Petr Ryška. „Do komunální politiky jsem šel s tím, že mě baví práce a nebaví mě intriky. Své sliby, které jsem dal na začátku, se snažím plnit, a je smutné, že to mnohým prostě vadí. Ve svém životě jsem byl zvolen do mnoha vedoucích funkcí. Vždy jsem ke svým kolegům přistupoval jako ke spolupracovníkům a nikdy jsem si neuměl představit, že budu v nějakém orgánu s člověkem, který bude záměrně překrucovat fakta a říkat nepravdu jen proto, aby v lidech probudil ty nejhorší vlastnosti, jako je závist, zloba či nenávist. A na základě těchto nepravd pomlouvat a ubližovat lidem,“ stojí v prohlášení Petra Ryšky.

Jak dodal, s takovým člověkem se v jihlavském zastupitelstvu setkal. A padlo jméno Radka Hoška. Ryškovi nejvíc vadí to, že údajné Hoškovy pomluvy škodí městu Jihlava i městským společnostem. „Proto se ze své funkce již musím ozvat a musím dementovat lži kolem HMA,“ řekl primátor. Začal jmenovat některé články, v nichž se podle Ryšky Hošek vyjádřil nepravdivě. Například o tom, že se HMA nikdy nepostaví. Toto měl Hošek tvrdit v roce 2022 v článku Deníku. „Nyní se staví a vím, že slušný člověk by se za toto tvrzení omluvil. Od pana Hoška to však neočekávám.“ Zmínil i článek Jihlavské Drbny, v němž Hošek psal o tom, že demoliční výměr obsahuje chyby. „V tuto chvíli nevím, jaké, a pak se pana Hoška na to zeptám,“ řekl dále Ryška.

„HMA je megalomanský projekt." 

Dále jmenuje Hoškova tvrzení o vnitřním dluhu města a také to, že HMA je podle Hoška megalomanský projekt. „A také mi vadí tvrzení, že HMA je megalomanský projekt jednoho politika,“ jmenuje Ryška ve spojitosti se jménem radního Davida Beke. „Dokud se pan Hošek za všechny lži a pomluvy neomluví, tak ho nebudu brát jako svého kolegu zastupitele. Je to pro mě morálně jeden z nejhorších zastupitelů Jihlavy,“ dočetl Ryška své prohlášení.

Prostor samozřejmě dostal i tolikrát skloňovaný Radek Hošek. „Docela mě překvapilo, že jste se takto rozčílil. Mám z vás pocit, že byste byl nejradši, kdybych šoupal nohama a klaněl se, a možná jednou za měsíc přišel do modrého domu a políbil vám prsten. Neudělám to, nemám se ani za co omlouvat,“ nebral si Radek Hošek servítky.

„Vy jste neskutečně drzý, tohle už přesahuje všechny meze. Uvědomujete si vůbec, jak se chováte?“ ozval se zpovzdálí mimo mikrofon radní David Beke. 

Primátor Ryška trval na odpovědi ke zmiňovaným chybám v demoličním výměru. Hošek reaguje s tím, že námitky k výměru dávali sami obyvatelé Tyršovy ulice. „Mluvilo se tam o prašnosti, hlučnosti a podobně. A vy jste jim pak vypláceli takzvané držhubné. To je třeba si připomenout,“ poznamenal Hošek.

„Vadí mi, že lžete do novin." 

„To, co tady děláte, je nehorázné,“ řekl Ryška vzrušeně. „Není, zkuste jít mezi lidi a ten názor napříč uslyšíte,“ kontruje Hošek s tím, že investice minimálně do vodohospodářské infrastruktury by ze strany města měly být vyšší. Další debata se týkala třeba takzvaného vnitřního dluhu a také finanční kondice městských firem. Třeba Služeb města Jihlavy, Správy městských lesů nebo Teniscentra. „Vidím, že mě tady chcete zkoušet,“ pokračoval Hošek v debatě. „Nechci vás tady zkoušet, vadí mi to, že lžete do novin a chci, abyste to teď tady obhájil,“ reagoval Ryška.

Do debaty vstoupil opoziční zastupitel a Hoškův spolustraník Vojtěch Šoula (STAN). Moc prostoru ale nedostal. „Máme tu jednací řád, jednání řídí primátor,“ řekl vzrušeně Beke. Do přestřelky se krátce zapojil i náměstek primátora Martin Laštovička (KDU-ČSL). Situaci zklidnil až primátor Ryška a další slovní přestřelka mezi ním a Hoškem ještě několik minut pokračovala.

„Omlouvám se, že jsem skočil do debaty. Chápu pana Bekeho a Laštovičku, že se zastali jednacího řádu. Vůbec nerozporuju, kdo má v čem pravdu. Jediný můj point bylo to, aby se tahle diskuze dostala do bodu různé," vzal si ještě jednou slovo Vojtěch Šoula.

Lindovský: Důvěra mě obrovsky motivuje."  

Před samotným hlasováním o zmíněném bodu ještě promluvil nový jednatel Martin Lindovský. „Věřím, že HMA bude tématem, které lidi bude jak politicky, tak i společensky spojovat. Děkuji za ta hezká slova, která zazněla ohledně výběrového řízení. Důvěra mě vlastně nějak nesvazuje. Obrovsky mě motivuje a velmi se na to těším. Mám pochopení pro tak velký projekt a smekám před Jihlavou," prohlásil dnes před zastupiteli Martin Lindovský. 

Očekávání veřejnosti jsou velká. S velkými akcemi se Jihlava dokáže poprat, říká nový manažer Horácké arény Martin Lindovský

Před necelým měsícem přišla jihlavská radnice se jménem jednatele nové obchodní společnosti, která bude mít na starosti chod Horácké multifunkční arény (MHA), jejíž stavba před několika měsíci v Jihlavě začala. U výběrového řízení byl...

Ten coby jednatel začne v Jihlavě pracovat od 1. března. Jak nedávno prozradil redakci Drbny, i nadále bude bydlet v Ostravě. Na Vysočinu bude dojíždět. „Rodina má zázemí v Ostravě, kde jsou dlouhodobé plány, co do vzdělání a možnosti aktivit dětí. Není proto aktuálně v plánu rodinu stěhovat. V Jihlavě jsem si ale pochopitelně pořídil byt, abych zde trávil tolik času, kolik bude potřeba," řekl Lindovský. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky zastupitel, primátor, politika, komunální, Horácká aréna, Petr Ryška, Radek Hošek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohumil Miřejovský

Pan Paulát má svého guru StB

Úterý, 27. února 2024, 23:41Odpovědět

Pavel Paulát

Nemusím být ani bedlivý pozorovatel politiky vládnoucí koalice v Jihlavě pod vedením ODS a primátorem Ryškou, abych nezaznamenal obrovskou nervozitu tohoto pana primátora, abych nezaznamenal fakt, že tento pán začíná ztrácet půdu pod nohama (vzhledem k celostátní politice pod vedením jeho guru Fialy se ani nedivím), abych nezaznamenal, že už se dostal do vleku lobbistů a kmotrů z vlastní strany, kteří ho vedou jako loutku, abych nezaznamenal, že se snižuje k osobním útokům na řádně zvolené zastupitele a také a to hlavně na normální řadové občany, abych nezaznamenal jeho současnou rétoriku jako ze čtvrté cenové, a hlavně abych nezaznamenal, že na argumenty, které se dají doložit prostými fakty a daty reaguje hystericky za pomoci nálepkování bez jakéhokoliv důkazu, bez jakýchkoliv dat, pouze emočními výlevy.
Argumentační nouze u tohoto pána, který se stal z mně neznámých důvodů primátorem, je evidentní. No a pokud dojdou argumenty, nastupuje umlčování jiných názorů pod výhrůžkami, dehonestací oponentů a dalších svinstvech této partaje.
Máme primátora, který zcela evidentně nezvládá svoji veřejnou funkci nejvyššího představitele města, máme primátora, který si vůbec neuvědomuje, že občané Jihlavy jsou jeho zaměstnavatel a on je jejich zaměstnancem. Ne naopak, že on a jeho suita, která se snaží dehonestovat kde koho, hlavně své politické protivníky ať už z řad zastupitelů, ale hlavně občanů s jiným názorem bude moralizovat a poučovat vlastní občany, jak se mají chovat. To už tady všechno bylo.
Pane primátore Ryško, nejlepší pro vás by bylo, kdybyste hodil ručník do ringu, protože co vy si dovolujete k vlastním občanům, tak to už je do nebe volající a vaše řízení města přešlo od politiky pro občany k politikaření, což je u vaší partaje normální způsob se udržet u moci za každou cenu. I za tu cenu, kdy se spoléháte na to, že do komunálních voleb je ještě daleko a občané zapomenou…

Úterý, 27. února 2024, 22:52Odpovědět

Hádka kvůli aréně. Lžete a čekám omluvu, řekl primátor Jihlavy opozičnímu zastupiteli. Nemám se za co omlouvat, reagoval Hošek | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.