Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rok 2024 zahájí Tříkrálová sbírka. Za jihlavskou Charitu se zapojí více než tisícovka koledníků

Také na začátku roku 2024 budeme v ulicích nejen na Vysočině potkávat skupinky tří králů, kteří budou koledovat pro dobrou věc. Tradiční Tříkrálová sbírka proběhne již po čtyřiadvacáté.

Tři králové budou koledovat v období od 1. do 14. ledna. Do největší dobrovolnické sbírky se zapojí také Oblastní charita Jihlava, a to více než tisícovkou koledníků. „Lidé budou moci přispět do 470 úředně zapečetěných pokladniček s logem Charity Česká republika. Pokud byste Tři krále nepotkali, budete mít opět možnost přispět do on-line kasičky nebo na dalších doprovodných akcích Tříkrálové sbírky,“ sdělil za jihlavskou Charitu koordinátor propagace Marek Mašát.

Tříkrálová sbírka je i v roce 2024 symbolem spojení dvou významů. Jednak se jedná o společenskou událost, která přináší poselství o narození Spasitele. Koledníci zpívají koledy, přeji vše dobré a přinášejí požehnání lidským obydlím, ale také jde o velmi důležitou dobrovolnou sbírku, kde doslova každá koruna pomůže.

Jak dodal hlavní koordinátor Tříkrálové sbírky za jihlavskou Charitu Roman Mezlík , Tříkrálová sbírka oslaví příští rok již čtvrtstoletí, a přesto neztrácí na svém významu. „Zvláště v této složité době vybrané peníze smysluplně pomáhají lidem, kteří se ocitli v nelehké životní situaci,“ popisuje Roman Mezlík. Zároveň připomíná, že loni výtěžek činil 2 598 277 korun.

Pomoc na sedmi místech 

Lidé na Jihlavsku a Dačicku, kde působí Oblastní charita Jihlava a zároveň zde realizuje Tříkrálovou sbírku, budou moci podpořit hned sedm záměrů pomoci:

  • Stavební úpravy nízkoprahového zařízení pro děti a mládež ZASTÁVka v Telči.
  • Podpora investičního záměru rekonstrukce budovy, kde sídlí domácí hospic Bárka a odlehčovací služba Adapta. Přizpůsobení prostoru pro rozšiřující se multidisciplinární tým služby Bárka. Rekonstrukce budovy včetně zahrady dle potřeb cílové skupiny odlehčovací služby Adapta.
  • Nákup budovy a rekonstrukce Centra U Větrníku, kde sídlí služby: Kontaktní centrum, Adiktologická ambulance a Poradna pro nelátkové závislosti.
  • Příspěvek na úhradu části provozních nákladů služby Charitní záchranné sítě, určené pro lidi v nouzi.
  • Zajištění materiálu a provozních nákladů střediska Dobrovolnické centrum.
  • Zajištění materiální pomoci (hygienické a domácí potřeby, oblečení) a potravin pro lidi v nouzi.
  • Pomoc jednotlivcům či rodinám v nouzi, způsobené např. živelní pohromou, autonehodou nebo jiným neštěstím, úrazem nebo vážným onemocněním, zdravotním postižením, nízkým příjmem, ztrátou člena rodiny.

Moderní možností, jak přispět do Tříkrálové sbírky, je stále více využívaná on-line pokladnička. Lidé si na webu poslechnou klipovou podobu koledy a pak mají možnost zvolit si částku, kterou chtějí přispět. Přispívat lze celý rok. „Důležité je v druhém kroku platební brány uvést PSČ, název obce či města odkud dárce je, nebo uvést Oblastní charitu Jihlava. Touto specifikací bude zaručeno, že darované peníze pomůžou v místě, kde dárci žijí,“ upřesňuje instrukce k online kasičce Roman Mezlík. Jako poděkování si můžou dárci stáhnout charitní přání, kalendářík a samolepku. 

Tříkrálová sbírka zahajuje v Jihlavě už tradičně koledováním pracovníků Oblastní charity Jihlava na radě města Jihlavy a Kraje Vysočina.

Koncert a svařák 

Doprovodnými akcemi letošní Tříkrálové sbírky v Jihlavě bude Tříkrálový koncert (5. ledna v kostele sv. Jakuba) a Tříkrálový svařák (10. ledna na Masarykově náměstí). „Návštěvníci obou akcí mohou přispět do pokladniček Tří králů, přičemž odměnou jim bude kulturní zážitek nebo lahodný svařák či punč," dodává Mašát. 

Ohodnoť článek

Foto Oblastní charita Jihlava | Zdroj Oblastní charita Jihlava

Štítky sbírka, tříkrálová, výtěžek, Tři králové, charita, Jihlava, Jihlavsko

Rok 2024 zahájí Tříkrálová sbírka. Za jihlavskou Charitu se zapojí více než tisícovka koledníků | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.