Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

ANKETA: Volby jen v pátek. Co říkáte na nový vládní návrh, který má platit od roku 2026?

Dvoudenní volby by měly být od roku 2026 minulostí. Vláda ve středu schválila ústavní novelu a nový předpis o správě voleb, podle kterého by se měly volby konat jen v pátek od 7:00 do 22:00. Podobný systém voleb funguje dlouhodobě ve všech zemích Evropské unie. Změnu hodnotí kladně také politologové. Naopak poslanci ANO s návrhem nesouhlasí.

Souhlasíte s jednodenními volbami?

Celkem hlasovalo51 čtenářů

„Česká republika je v Evropské unii posledním státem se dvěma volebními dny. Vláda dala zelenou návrhu ministerstva vnitra, aby se všechny druhy voleb konaly v jednom dni. Pokud v rámci legislativního procesu nezasáhne Parlament, bude hlasování probíhat v pátek od 7 do 22 hodin.  Volební místnosti tak budou otevřeny o hodinu déle, než je aktuální doba pro hlasování při dvoudenních volbách,“ potvrzuje mluvčí ministerstva vnitra Klára Dloubalová.

Pátek je podle politologů dobrou volbou především kvůli sčítání hlasů, které následuje hned po uzavření volebních místností. To je během víkendové noci komfortnější, než by bylo během noci mezi pracovními dny. „Výběr pátku mi přijde velmi rozumný. Pátek je den, kdy všechny potenciální voličské skupiny mají zhruba podobnou šanci přijít,“ politolog Tomáš Lebeda.

Na tom, zda je systém jednodenních voleb správný, se nemohou shodnout politici. „Osobně jsem pro jednodenní volby a podporuji korespondenční volbu,“ říká například europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Pátek nebo neděle?

Opačný názor má poslanec za ANO Radek Vondáček. Opoziční hnutí bude podle něho navrhovat, aby se jednodenní volby konaly v neděli, nikoli v pátek. Po jednání stínové vlády ANO to řekl právě místopředseda hnutí. „Je to určité omezení komfortu, který má náš volič už řadu let a je na to zvyklý. Otázkou je, zda je to skutečně nezbytné a v době, kdy se snažíme o zvýšení volební účasti, jestli je to krok správným směrem. Ta hlavní otázka je, proč zrovna v pátek,“ dodává.

Už v minulém funkčním období Sněmovny se podle něj všechny politické strany shodly na tom, že pokud by se ke změně mělo z ekonomických důvodů přistoupit, mělo by se volit v neděli. „Kromě toho se vůbec nepočítá s lidmi ve směnném provozu, s lékaři, kteří slouží 24 hodin,“ uvádí předseda sněmovního ústavně-právního výboru.

Problematické je také podle ANO a některých dalších opozičních politiků to, že ve všech školách, knihovnách či dalších veřejných budovách, kde jsou volební místnosti, bude muset být v pátek zavřeno.

Na korespondenční volbu se stále čeká

Jednodenní volby podle premiéra Petra Fialy (ODS) odpovídají evropským standardům. „Návrhy změn vycházejí z dlouhodobé činnosti pracovní skupiny, kterou tvořili zástupci ministerstva vnitra a zástupci politických stran zastoupených v Parlamentu,“ podotkl premiér.

Vzniknout má i informační systém správy voleb, který bude obsahovat seznam voličů, registr kandidátních listin, registr okrskových volebních komisí a nástroj pro sestavování elektronických petic. „Protože součástí nových zákonů je i elektronizace volebního procesu a ta vyžaduje nějakou přípravu, a to přípravu poměrně náročnou, převážná část nového zákona se bude vztahovat až na volby v roce 2026,“ upřesnil premiér Fiala.

Díky tomu by měla být možná další změna, a to zrušení místní příslušnosti pro výdej voličských průkazů. Nově tak bude možné žádat na kterémkoli obecním nebo zastupitelském úřadě. „V programovém prohlášení jsme voličům slíbili modernizaci správy voleb a snazší získávání voličských průkazů. Tímto svůj slib plníme,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

Z programového prohlášení ale stále chybí zavést korespondenční hlasování pro Čechy v zahraničí. „Prezidentské volby, které právě skončily, nám znovu ukázaly, jak by korespondenční volba krajanům ulehčila život. Budu se snažit znovu otevřít diskusi o návrhu, který už dávno leží v Poslanecké sněmovně a ke kterému jsme se kvůli obstrukcím opozice nedostali,“ uzavřel ministr Rakušan.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky volby, Evropská unie, Ministerstvo vnitra České republiky, ANO 2011, Česko, Parlament České republiky, volební místnost, Petr Fiala, Poslanecká sněmovna ČR, Tomáš Zdechovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ctirad Přikryl

K jednodenním volbám mají výhrady lidé, pracující ve 24 hodinových službách a také po noční směně je lepší jít volit v sobotu, než narušovat navyklý denní rytmus, který končí až v sobotu ráno. Okolo sedmé hod. ráno uléháte ke spánku a budíte se s příchodem dětí ze školy a manželky-la z ranní směny.

Úterý, 7. února 2023, 10:28Odpovědět

ANKETA: Volby jen v pátek. Co říkáte na nový vládní návrh, který má platit od roku 2026? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.