Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2022: Otevírají se volební místnosti, dnešek rozhodne o složení Senátu. Vystrčil i Nagyová už mají odvoleno

Před několika okamžiky se otevřely dveře volebních místností, aby občané ve druhém kole senátních voleb rozhodli o finální personální podobě horní komory Parlamentu České republiky. Velmi sledovaný je souboj v okrsku 52, kam spadá Jihlavsko a částečně Jindřichohradecko. Utkávají se zde dosavadní předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se svojí vyzyvatelkou Janou Nagyovou (ANO). Oba už sami volili během pátečního podvečera.

Podle Jany Nagyové je Miloš Vystrčil silným soupeřem. Řekla, že mohl dělat svoji předvolební kampaň kontinuálně díky funkci předsedy Senátu. Už postup do druhého kola senátních voleb považuje Nagyová za velký úspěch. Novinářům to řekla včera, když přišla v Jihlavě odevzdat svůj hlas v senátních volbách. Účast ve volebním okrsku, ve kterém Nagyová hlasovala, byla v tu chvíli asi třicetiprocentní.

Park ve Smetanových sadech dnes od 16 hodin ožil koncertem, na němž vystoupili podporovatelé současného předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), jenž postoupil do druhého kola senátních voleb v obvodu 52. V něm poměří síly s Janou Nagyovou, která...

"Pro mě je velký úspěch, obrovský úspěch - pro nás všechny - že jsme se dostali tak daleko, že jsme zvedli tolik lidí, uvidíme, kolik jich zvedneme ve druhém kole. Ať to dopadne, jak to dopadne, pro nás už to, kde jsme dneska, je malé velké vítězství," řekla Jana Nagyová, která je nyní souzena spolu s expremiérem Andrejem Babišem v kauze dotací pro Čapí hnízdo. 

Výsledky druhého kola senátních voleb budou známé v sobotu. V prvním kole, které se konalo před týdnem, vybírali lidé z šesti kandidátů. Hlasovat přišlo 48,93 procenta voličů. Před šesti lety byla účast v první kole pře 35 procent a v kole druhém necelých 15 procent. 

Předvolební kampaň podle ní může zajistit vyšší účast ve volbách, aktivovala nejen příznivce hnutí ANO, ale i voliče Vystrčila. "Pokud by to bylo jednoznačné, mnozí by si říkali, že vlastně ani k volbám jít nemusí, že se to rozhodne za ně," řekla Nagyová.

To Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) velkou účastí ve druhém kole voleb do Senátu nepočítá. "Snažili jsme se vysvětlit, že to druhé kolo senátních voleb je teprve rozhodující a že tam začínají oba kandidáti od nuly. Jestli se nám to podařilo, to uvidíme," řekl včera novinářům Miloš Vystrčil v Telči poté, co odevzdal svůj hlas.

Soupeřím spíše s Babišem, kampaň byla dehonestující

Jeho protikandidátkou ve volebním obvodu je sice Nagyová, ale Vystrčilovi přijde, že spíš soupeří s předsedou hnutí ANO a bývalým premiérem Andrejem Babišem. Zopakoval, že kampaň před letošními volbami byla odlišná od těch, které dřív zažil. "Nevnímal jsem, že bych měl soupeřku Janu Nagyovou, ale že soupeřem je Andrej Babiš se svým nekonečným množstvím peněz a nekonečným množstvím pomocníků," řekl předseda Senátu.

Běžně placené parkoviště v jihlavské Křížově ulici se od dnešní 15. hodiny proměnilo v jakousi předvolební slavnost. Jejím hlavním organizátorem bylo hnutí ANO 2011, které do letošních senátních voleb v obvodu 52 nominovalo Janu Nagyovou. Tato...

Kampaň ze strany hnutí ANO byla podle něho vedená útočně a byla dehonestující. Chyběla v ní soutěž názorů na to, čím by měl být budoucí senátor prospěšný regionu, když Nagyová nepřišla na žádnou z navržených debat a nevyužila ani Vystrčilovu nabídku debaty ve čtvrtek, kdy měli oba kandidáti v Jihlavě takřka ve stejný čas své předvolební mítinky. "Myslím si, že je logické a správné, aby člověk říkal, co chce udělat, když bude zvolen, ne aby říkal - já chci kandidovat proto, abych někoho zničil, nebo abych dosáhl toho, aby nebyl zvolen - to mi připadá zvláštní," řekl Vystrčil.

Volební účast v obvodu Jihlava v prvním kole byla nejvyšší z 27 obvodů, kde se nový senátor volil, hlasovalo 48,93 procenta voličů. Do druhého kola postoupil Vystrčil, který je společným kandidátem ODS, KDU-ČSL a TOP 09, se ziskem 45,62 procenta hlasů. Nagyová získala 30,56 procenta hlasů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky ČR, volby, senát, Nagyová, Jihlava, FOTO, Jana Nagyová, Miloš Vystrčil, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, ANO 2011, Senát Parlamentu ČR, předseda senátu, ODS, Andrej Babiš, Parlament České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Otevírají se volební místnosti, dnešek rozhodne o složení Senátu. Vystrčil i Nagyová už mají odvoleno | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.