Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Libor Kuchyňa odstupuje z Rady města Jihlavy. Nedaří se naplňovat volební sliby, jsem nucen dělat ústupky, říká

Zastupitel Libor Kuchyňa (Fórum Jihlava) podal ve středu rezignaci na svůj post člena Rady statutárního města Jihlavy. Tento krok zdůvodňuje tím, že se mu dlouhodobě nedaří prosazovat to, co je v souladu s jeho životním přesvědčením a volebními sliby. Jako neuvolněný radní také musel kombinovat svoji funkci s časově náročným civilním povoláním.

Libor Kuchyňa ve svém rezignačním dopise popisuje, že se mu z různých důvodů i přes veškerou snahu nedařilo prosazovat vize a postoje k problémům Jihlavy tak, aby to bylo v souladu se svými životními postoji a předvolebními sliby.

Připomíná též, jak složité je zkombinovat svůj post v Radě města s časově náročným civilním zaměstnáním, ale i nejednostnost Fóra Jihlava, tedy strany, za kterou do jihlavského zastupitelstva kandidoval. V závěru dopisu Kuchyňa poděkoval za spolupráci všem aktivním Jihlavanům a přislíbil, že z pozice městského zastupitele bude fungování jednotlivých částí města i nadále sledovat a maximálně podporovat.


Přečtěte si kompletní text Libora Kuchyni doručený jihlavskému magistrátu ve středu večer:

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

po zralé úvaze oznamuji ke dni 5. 1. 2022 svou rezignaci na člena Rady statutárního města Jihlavy.

Dlouhodobě se mi nedaří prosazovat vize, postoje a postupy k problémům našeho města v souladu s mým životním přesvědčením a volebními sliby, které v Radě města reprezentuji, a jsem nucen dělat ústupky, které s tímto přesvědčením a sliby voličům zásadně nekorespondují.

Pozice neuvolněného radního je velmi složitá. Jako jediný radní v našem městě jsem opravdu neuvolněný bez dalších úvazků za odvedenou práci. Práci pro město musím skloubit se svým osobním životem a časově náročným civilním povoláním. Jsem neuvolněný radní, který má na starost části města. Těchto částí je šestnáct a žije v nich kolem pěti tisíc obyvatel. Aktivita obyvatel v těchto částech je veliká a oprávněně očekávají, že se věci v těchto částech budou řešit důsledně a otevřeně. Očekávají, že jejich postavení bude mít na magistrátu váhu. Snažil jsem se vnímání částí města a jejich oprávněných požadavků zásadně zlepšit, to se ale z mého pohledu a z pohledu mnohých obyvatel částí města bohužel plně nepodařilo. Bez jednotné politické strany se velmi těžko něco ovlivňuje. Fórum Jihlava již bohužel, jak je veřejně známo, reálně neexistuje.

Moderní a udržitelná politika je z mého pohledu právě o zapojení občanů – sousedů – do veřejných aktivit a možnosti tyto aktivity přímo ovlivňovat, například přes participativní rozpočet. Části města a jejich obyvatelé mají velký zájem o zapojení se do veřejných aktivit a zlepšování veřejného prostoru. V mnoha případech tuto aktivitu kazí fakt, že na druhé straně nemají stejně nadšeného partnera.

Věřím, že se do budoucna podaří tyto věci změnit a má rezignace přispěje k akceleraci této změny. Doufám, že se podaří aktivity, které probíhají v částech města, dostat i do centra města, které si oživení opravdu zaslouží. Za dobrým duchem města stojí vždy lidé, kteří v něm žijí. Jsou to hlavně lidé, kteří vyvíjí spolkovou činnost a činnost podporující zlepšování veřejného prostoru. Tito lidé by měli cítit od svého města maximální podporu.

Díky své práci pro části města jsem poznal spousty aktivních Jihlaváků, kteří zlepšují veřejný prostor ve svém volném čase a bez nároku na finanční odměnu. Těmto lidem děkuji za spolupráci. Jako zastupitel budu i nadále fungování v částech města sledovat a maximálně podporovat.

V Jihlavě dne 5. 1. 2022                                                                 

Libor Kuchyňa

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava

Štítky Libor Kuchyňa, rezignace, Rada města Jihlavy, Jihlava, rada obce, veřejné prostranství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Kuchyňa odstupuje z Rady města Jihlavy. Nedaří se naplňovat volební sliby, jsem nucen dělat ústupky, říká | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.