Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Politické strany vidí před podzimními volbami problémy Vysočiny i v pandemii

Zástupci politických stran a hnutí a jejich volební lídři do podzimních sněmovních voleb na Vysočině označují za největší problémy kraje sucho a s ním spojenou kůrovcovou kalamitu i širší vazby na zemědělství. Zdůrazňují také horší dostupnost lékařské péče, nutnost podpořit rozvoj školství v kraji nebo dopravní problémy spojené nejen s dálnicí D1. Zdrojem problémů je pro ně také pandemie koronaviru nebo způsob, jakým se ji vláda snažila zvládnout.

ANO, lídr kandidátky Martin Kukla

Problém: dopady pandemie koronaviru ve všech oblastech běžného života a ve zdravotnictví, kde je alarmující nedostatek personálu a vyčerpání zdravotnického personálu.

Řešení: je potřeba významně podpořit restart ekonomiky a k tomu využít státní, krajské a obecní peníze, které proměníme v efektivní a tolik potřebné investice. Podpoříme rozvoj regionů a také zaměstnanost. Bude nutná finanční podpora nemocnic a zdravotnických zařízení a opět podpora v podobě investic. Ta nesmí ustat a naopak se musí ještě více prohloubit.

ČSSD, lídr kandidátky Jiří Běhounek

Problém: kůrovcová kalamita, vzniklé holiny a nutnost jejich osazení, jinak hrozí velká ztráta vody a opětovný nástup sucha.

Řešení: je třeba využít všechny možnosti k zalesnění i udržení vody v krajině, zvláště zbytcích lesa. Druhou věcí je podpora zemědělství a zvýšení soběstačnosti v produkci zemědělských komodit.

KSČM, lídr kandidátky Josef Zahradníček

Problém: doprava. Proč se již při stávající rekonstrukci dálnice Praha – Brno nepřidal v každém směru jeden jízdní pruh, když se doposud nepodařilo v plném rozsahu zahájit přípravu a výstavbu dálnice z Olomouce do Hradce Králové? Pomalá příprava a odkládaná realizace výstavby vysokorychlostní železnice Praha – Brno se zastávkou v našem krajském městě Jihlavě a s dalším napojením na Pelhřimov, Třebíč a Znojmo.

Řešení: přesunutím kamionové dopravy na železnici by se velice ulehčilo silniční dopravě a věčným problémům s provozem na D1.

Piráti a STAN, Blanka Lednická, krajská předsedkyně Pirátů, kteří budou mít lídra na společné kandidátní listině

Problém: dostupná úroveň vzdělávání, která vede k odlivu lidí z kraje a odrazuje mladé rodiny. Dalším problémem je obslužnost - a teď nemyslím jen tu dopravní, ale obslužnost v mnoha oblastech života.

Řešení: chceme podpořit malé venkovské školy i pestřejší nabídku středoškolských a vysokoškolských oborů. Budeme rozvíjet terénní sociální a zdravotní služby, aby nebylo nutné většinou vyhledávat pomoc mimo domov. Je třeba rovnoměrně zlepšovat vybavenosti obcí. Pomůže také digitalizace, kde náš stát výrazně pokulhává.

Přísaha, mluvčí strany Karolína Skrčená, kandidáty do voleb strana zatím nepředstavila

Problém: mizející lesy na Vysočině. Vysočina se svým zalesněním je jednou z nejpostiženější oblastí, která byla napadena kůrovcem. Následná těžba likviduje rozsáhlé porosty, zatěžuje enormně dopravní infrastrukturu. Smysluplná obnova porostů potrvá generace a je výzvou pro celý kraj.

Řešení: důsledná kontrola a podpora vysazování druhově různorodých porostů, nikoliv homogenních, hlavně listnatých. Důsledná kontrola porostů, které jsou těženy. Těžební stroje musí být řízeny kvalifikovanými osobami tak, aby nedocházelo ke zbytečnému narušení lesní půdy. Obnova lesa musí být rychlá. V součinnosti s policií důsledná kontrola přetížených kamionů, které vozí vytěžené dřevo a devastují dopravní infrastrukturu kraje.

SPD, lídr kandidátky Radek Koten

Problém: kůrovcová kalamita.

Řešení: je nutné velmi rychle dotěžit kůrovcové dřevo a co nejdříve opět zalesnit tyto plochy. Jakákoliv další prodleva bude zhoršovat hydrologickou situaci a výrazně ovlivní zadržování vody v krajině a mikroklima na Vysočině.

SPOLU, lídr kandidátky Vít Kaňkovský

Problém: zhoršující se dostupnost zdravotní péče, konkrétně se to týká zejména nedostatku zubařů a praktických lékařů pro děti a dorost i praktiků pro dospělé.

Řešení: asi jedinou možností je výrazná bonifikace, nikoli v řádech jednotek, ale v řádech desítek procent těch zubařů a praktiků, kteří dají přednost práci na venkově před velkými městy.

Trikolora Svobodní Soukromníci, lídr kandidátky Jan Tesař

Problém: dopady vládních rozhodnutí spojené s opatřeními, která měla zabránit šíření nemoci covid-19, obrovský deficit státního rozpočtu, bránění lidí v normálním způsobu života.

Řešení: výrazně zeštíhlit státní úřední aparát a snížit daně na jednotnou sazbu 15 procent, aby se lidé i firmy mohli nadechnout. Je nutné přestat okamžitě veřejnými prostředky plýtvat. Není možné, aby lidé ve státním aparátu měli výrazně vyšší platy, než si mohou dovolit dávat svým zaměstnancům zaměstnavatelé v soukromé sféře. Lidem je třeba nechat peníze v kapsách, protože oni umějí daleko lépe hospodařit než náš přebujelý stát.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, volby, sněmovna, Vysočina, Kraj Vysočina, pandemie covidu-19, dálnice, zdravotnictví, Dálnice D1, Martin Kukla, ANO 2011, Praha, Jiří Běhounek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politické strany vidí před podzimními volbami problémy Vysočiny i v pandemii | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.