Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Část stran na Vysočině už zveřejnila kandidáty do Sněmovny. Objevují se většinou již známá jména

Některé politické subjekty na Vysočině už zveřejnily všechna jména kandidátů do podzimních sněmovních voleb. Patří mezi ně hnutí STAN a Piráti, kteří budou kandidovat společně, i ČSSD, kterou do voleb povede poslanec a nový místostarosta strany Jiří Běhounek. Zelení, kteří původně zvažovali spolupráci s ČSSD, nyní jednají o sestavení samostatné kandidátní listiny, řekli zástupci politických stran.

Své kandidáty představili také Piráti a hnutí STAN, do voleb půjdou společně. Jedničkou na listině bude ekologický zemědělec Milan Daďourek, kterého navrhli Piráti, druhé místo bude patřit krajskému předsedovi hnutí STAN a náměstku hejtmana Vysočiny Lukášovi Vlčkovi. „Na kandidátce v Kraji Vysočina máme podle koaliční smlouvy deset míst. První místo koaliční kandidátky mají Piráti, druhé Starostové a dále se pokračuje metodou zipu,“ uvedl Lukáš Vlček.

Předsednictvo Zelených před několika dny vydalo prohlášení o ukončení předvolební spolupráce s ČSSD. „Z toho vyplývá, že navzdory poměrně vstřícným diskuzím s regionálními špičkami ČSSD všichni naši kandidáti své kandidatury stahují a nebudou dál pokračovat v započatých vyjednáváních," řekl šéf Zelených na Vysočině Jakub Vaníček. Sestavení samostatné kandidátky je podle něho nejpravděpodobnější varianta. „Potřebujeme nyní nějaký čas, abychom zjistili, jaké jsou možnosti. Stále jsme dost otřesení tím, jakým debaklem skončily obrodné snahy v ČSSD, takový konec čekali jen ti nejzarytější skeptikové," uvedl Vaníček.

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se budou konat v pátek 8. a v sobotu 9. října 2021. 

Až v druhé polovině května bude podle poslankyně a krajské předsedkyně ANO Moniky Oborné schvalovat kandidátku toto hnutí. Potvrdila, že má dále zájem svůj mandát obhajovat. Kandidovat chce také bývalý náměstek hejtmana a současný krajský zastupitel za hnutí Martin Kukla. „Profiluji se samozřejmě hlavně jako krajský politik, ale na kandidátní listině bych měl být," řekl Martin Kukla.

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) na Vysočině zatím představila hlavně lídry jednotlivých stran. Za ODS to bude advokátka a krajská zastupitelka Eva Decroix, za lidovce poslanec a krajský zastupitel Vít Kaňkovský a za TOP 09 starostka Větrného Jeníkova Martina Lisová. Pořadí stran na kandidátní listině na Vysočině zatím zástupci stran nechtěli komentovat.

Společnou kandidátní listinu chce na Vysočině sestavit také koalice Trikolóry, Soukromníků a Svobodných, řekl mluvčí Svobodných Marek Hejduk. Na jménech se ještě nedohodli. O hlasy voličů se bude na Vysočině ucházet také SPD nebo Rozumní vedení Petrem Hannigem. „Rozumní budou kandidovat ve všech krajích ČR s plnými kandidátními listinami. Na Vysočině bude lídrem Ing. Josef Pelikán, stavební inženýr, věk 45 let," uvedl Petr Hannig. Strana práv občanů Zemanovci na Vysočině samostatně kandidovat nebude, řekl její předseda Martin Šulc.

V roce 2017 vyhrálo volby do Poslanecké sněmovny na Vysočině hnutí ANO s 28,63 procenty hlasů. Druzí skončili Piráti, jimž voliči přidělili 9,92 procenta, ODS na třetím místě získalo 9,89 procenta hlasů. Voleb se na Vysočině zúčastnilo 64,03 procenta voličů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky volby, sněmovna, Vysočina, Kraj Vysočina, ČSSD, Česká pirátská strana, kandidátní listina, Poslanecká sněmovna ČR, Starostové a nezávislí, Jiří Běhounek, Lukáš Vlček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část stran na Vysočině už zveřejnila kandidáty do Sněmovny. Objevují se většinou již známá jména | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.