Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nouzový stav bude platit i přes Velikonoce. Skončit by měl 11. dubna

, aktualizováno 26. března 2021, 20:25

Poslanecká sněmovna podpořila prodloužení nouzového stavu do 11. dubna. Nouzový stav tak bude trvat i přes Velikonoce. Vláda požádala Sněmovnu o jeho prodloužení o dalších 30 dní do 27. dubna. Rozvolnění si nyní Česko nemůže dovolit, řekl poslancům premiér Andrej Babiš (ANO). Vláda zmírnění restrikcí projedná po Velikonocích.

Nouzový stav, tedy státní krizové opatření, je jedním ze symbolů současné pandemie nemoci covid-19. Opakovaně jej vyhlásila vláda, která ho označuje za nutnost pro přijímaná opatření v boji proti šíření nákazy. V souvislosti s koronavirem byl poprvé vyhlášen 12. března 2020. Nouzový stav, který se stal i předmětem politického boje, byl kvůli covidu-19 dosud v ČR vyhlášen na 241 dnů, po prodloužení do 11. dubna to bude 254 dnů. Nyní trvá nepřetržitě od 5. října, tedy už 173. den.

Prodloužení nouzového stavu do 11. dubna podpořilo 53 poslanců z ANO, ČSSD a také KSČM. Na nouzový stav se váže většina vládních protikoronavirových restrikcí. Zcela závislé je na něm omezení volného pohybu lidí. Opozice kritizuje zejména zákaz cestování mezi okresy, a to včetně KSČM.

Právě opatření omezující pohyb obyvatel v rámci okresů i kontroly občanů na hranici okresů by vláda měla podle Sněmovny ukončit nejpozději v úterý 6. dubna. Dnes k tomu Směnovna vyzvala kabinet na návrh Pirátů a koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Dolní komora rovněž požádala vládu, aby vláda zrušila povinné nošení roušek či respirátorů v zastavěné části obce, pokud je člověk na ulici sám či se svým blízkým.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PSP ČR

Štítky vláda, koronavirus, opatření, nouzový stav, Velikonoce, Poslanecká sněmovna ČR, ANO 2011, Česko, Andrej Babiš, COVID-19, KSČM, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nouzový stav bude platit i přes Velikonoce. Skončit by měl 11. dubna | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.