Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Neúspěch o jeden jediný hlas? Koalice Pro TOP Vysočinu zvažuje přepočítání voleb

Koalice Pro TOP Vysočinu, kterou vedle TOP 09 tvoří také Klub angažovaných nestraníků a Koruna česká, bude možná požadovat přepočítání hlasů z krajských voleb. Lídr kandidátky Zdeněk Dvořák médiím oznámil, že koalici od vstupu do krajského zastupitelstva dělil jediný hlas.

„Počítáme, že chybí jeden jediný hlas, takže opravdu neslavíme. Známí mi teď posílají zprávy, že je 1875 neplatných hlasů, jestli tam není jeden pro nás. Teď je otázka, jestli je nějaká cesta, jak ten jeden hlas najít,“ prohlásil Zdeněk Dvořák.

Podle volebního webu bylo na Vysočině odevzdaných 161 322 obálek, platných hlasů v nich bylo o 1875 méně. „Nikdy mě nenapadlo napadat výsledky voleb, akorát teď je to strašně na hraně," řekl Dvořák. O dalším postupu se podle něj ještě koalice musí poradit.

David Marek, který se volbami zabývá na krajském úřadu, potvrdil, že nárok ohradit se proti výsledku voleb u soudu má každý volič. Lhůta je desetidenní ode dne zveřejnění výsledků voleb ve Sbírce zákonů.

Pro vstup do zastupitelstva potřebovala koalice získat pět procent hlasů, skončila na výsledku 4,99 procenta.

TOP 09 bojuje o krajské zastupitelstvo neúspěšně už podruhé v řadě. V roce 2016 získala 4,96 procenta, když kandidovala společně se Zelenými.

Vysočiná má kompletně sečteno, a to jak v krajských, tak v senátních volbách. Podívejte se na kompletní výsledky v našem kraji a zároveň rozmístění mandátů v krajském zastupitelstvu. K výsledkům voleb se redakci Drbny postupně vyjadřují také...

Foto Petr Bezděk | Zdroj ČTK

Štítky ČR, volby, TOP 09, kraje, Vysočina, Kraj Vysočina, Zdeněk Dvořák, koalice, Klub angažovaných nestraníků, výsledky voleb, David Marek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neúspěch o jeden jediný hlas? Koalice Pro TOP Vysočinu zvažuje přepočítání voleb | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.