Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VOLBY 2020: Vysočinu ovládlo hnutí ANO. Do zastupitelstva se dostalo celkem 7 stran

, aktualizováno 3. října 2020, 22:58

Vysočiná má kompletně sečteno, a to jak v krajských, tak v senátních volbách. Podívejte se na kompletní výsledky v našem kraji a zároveň rozmístění mandátů v krajském zastupitelstvu. K výsledkům voleb se redakci Drbny postupně vyjadřují také lídři úspěšných i neúspěšných stran.

Vítěznou stranou v Kraji Vysočina se stalo hnutí ANO 2011, které získalo 29 471 hlasů (18,5%). Na druhém místě skončili Piráti s 21 056 hlasy (13,2%), ty pak těsně následovala ODS a Starostové pro občany 21 038 (13,19%). 

Kukla: Pozici hejtmana si dopředu nenárokuji 

Martin Kukla, který je na Vysočině lídrem vítězného hnutí ANO, ocenil velkou volební účast navzdory pandemii koronaviru. O koalici chce hnutí začít jednat ještě dnes. Je připravené jednat i o pozici hejtmana. Dopředu si ji nenárokuje. Novinářům to řekli Martin Kukla a krajská předsedkyně Monika Oborná. „Velmi si vážíme všech, kteří se v této náročné době rozhodli přijít k volbám a projevit svůj názor. Volební výsledek vnímáme jednoznačně jako úspěch a především jako velký závazek nadále pro lidi na Vysočině tvrdě pracovat a přispívat k tomu, aby se nám v kraji dobře a vlastně ještě lépe žilo,“ uvedl lídr hnutí ANO na Vysočině a kandidát na hejtmana Martin Kukla.

Hajnová: Výsledek je prostě skvělý 

Do krajského zastupitelstva se poprvé dostali také Piráti, což je podle vyjádření jejich lídryně Hany Hajnové velký úspěch a posun. „Čtyři roky zpátky jsme v krajských volbách nedosáhli ani na dvě procenta. Nynější výsledek je tedy velký posun a je skvělý," sdělila Hana Hajnová na dotaz redakce. Doplnila, že Piráti odmítají koalici s nedemokratickými stranami,  podle Hajnové tedy nebudou jednat s komunisty. Další kroky budou řešit až zítra, tedy v neděli 4. října. 

Schrek: Jsem rád, jak voliči rozdali karty 

ODS a Starostové pro občany jsou s výsledkem voleb více méně spokojení. „I když jsme si možná představovali o něco lepší výsledek. Ale proporcionální rozložení mezi ostatními subjeky je velmi zajímavé, jsem rád, jak voliči karty rozdali - skýtá to zajímavé varianty pro koaliční vyjednávání, ty proběhnou ještě dnes večer a další zítra. Vylučujeme spolupráci s KSČM," nastínil Drbně další možný scénář lídr koalice ODS a Starostové pro občany Vítězslav Schrek

Běhounek: Výsledky nejsou překvapením

Výsledky krajských voleb na Vysočině nejsou pro hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD) překvapením. Vyjednávání o budoucí koalici podle něho bude složité, protože pět ze sedmi stran či koalic, které voliči do zastupitelstva poslali, mají srovnatelné zisky. „Já jsem to říkal celou dobu, že mám tuhle obavu, že to takhle dopadne,protože my jsme tu dominanci ztratili a ANO ji tady takovou jako třeba v jiných krajích nemá," řekl Jiří Běhounek. Dohody o podobě koalice či postu hejtmana jsou podle něho otázkou příštího týdne. Očekává, že jednání zahájí vítěz voleb, kterým je hnutí ANO. Před čtyřmi lety skončilo druhé a získalo devět mandátů, dnes si o jeden mandát polepšilo.

Dvořák: Rozhodl jeden jediný hlas 

Těsně pod pětiprocentní hranicí skončila koalice Pro TOP Vysočinu se 7972 hlasy. „My jsme moc zklamaní, pro nás je to strašně smutný výsledek. Rozhodl jeden jediný hlas, bylo neplatných 1875 hlasů. Tak se nabízí otázka, jestli v těch neplatných hlasech není jeden chybně neplatný pro nás. Nabízí se i otázka, jestli tedy někde neselhal lidský faktor. Protože jeden jediný hlas je pro nás strašně krutý výsledek. Tak jak ve fotbale funguje videorozhodčí, tak ve volbách toto, bohužel, nefunguje. Uvidíme, co se s tím dá dělat," uvedl na dotaz redakce lídr koalice Pro TOP Vysočinu Zdeněk Dvořák. 

Neúspěch o jeden jediný hlas? Koalice Pro TOP Vysočinu zvažuje přepočítání voleb

Koalice Pro TOP Vysočinu, kterou vedle TOP 09 tvoří také Klub angažovaných nestraníků a Koruna česká, bude možná požadovat přepočítání hlasů z krajských voleb. Lídr kandidátky Zdeněk Dvořák médiím oznámil, že koalici od vstupu do krajského...

Překvapivá volební účast

Voliči na Vysočině vybírali ze 16 politických uskupení. K volebním urnám v našem kraji přišlo téměř 40% voličů, což znamená více než 160 tisíc voličů. Volební účast je určitě překvapivá, vzhledem k aktuální epidemiologické situaci v naší zemi. 


Výsledky za Kraj Vysočina

ANO (18%), Piráti (13%), ODS a Starostové pro občany (13%), KDU - ČSL (12%), ČSSD (12%), Starostové pro Vysočinu (11%), KSČM (5%). 

Z výsledků vyplývá následující rozložení „křesel" v krajském zastupitelstvu
ANO získá 10 mandátů, Piráti a ODS po 7, KDU-ČSL obsadí 6 křesel stejně jako ČSSD, Starostové pro Vysočinu získají 6 mandátů, KSČM obdrží tři mandáty. 

Výsledky v okresu Jihlava

ANO (18%), ODS a Starostové pro občany (16%), Piráti (14%), KDU - ČSL (11%), Starostové pro Vysočinu (11%), ČSSD (9,5%), 

V samotné krajské Jihlavě ANO (19%), ODS a Starostové pro občany (18%), Piráti (13%), Starostové pro Vysočinu (11%), ČSSD (10%), KDU - ČSL (7%), Volební účast na Jihlavsku byla 41%. 

Výsledky v okresu Havlíčkův Brod

ANO (21%), ODS a Starostové pro občany (14%), Piráti (13%), KDU - ČSL (12%), Starostové pro Vysočinu (9%), ČSSD (9%), KSČM (6%). Volební účast na Havlíčkobrodsku byla 40%. 

Výsledky v okresu Pelhřimov

ČSSD (21%), Starostové pro Vysočinu (16%), ANO (15%), ODS a Starostové pro občany (12%), Piráti (11%), KDU-ČSL (8%), Pro TOP Vysočinu (5%). Volební účast na Pelhřimovsku byla 40%. 

Výsledky v okresu Třebíč

ANO (21%), Piráti (13%), ODS a Starostové pro občany (13%), Starostové pro Vysočinu (11%), KDU - ČSL (11%), ČSSD (8%), KSĆM (6%), SPD (6%), KSČM (6%). Volební účast na Třebíčsku byla 48%. 

Výsledky v okresu Žďár nad Sázavou

ANO (17%), KDU - ČSL (16%), ČSSD (14%), Piráti (14%), ODS a Starostové pro občany (11%), Starostové pro Vysočinu (9%), KSČM (5%). Volební účast na Žďársku byla 39%. 

Senátní a krajské volby 2020

Sobota, 3. října 2020, 18:43

Volební štáb ANO
Volební štáb ANO


Senátní volby 2020

Obvod č. 51 Žďár nad Sázavou

Do druhého kola, které se uskuteční 9. a 10. října, postupuje Josef Klement (KDU-ČSL, 31%) a Michal Šmarda (ČSSD, 25%). 

Obvod č. 15 Pelhřimov

Ve druhém kole se o prvenství utkají Milan Štěch (ČSSD, 31%) s Jaroslavem Chalupským (Svobodní, 23%). 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce, Petr Tibitanzl, štáb ČSSD, štáb Pro TOP Vysočinu, štáb Pirátů, štáb ANO

Štítky volby, kraj, Senát, výsledky, Kraj Vysočina, ANO 2011, KDU-ČSL, Česká pirátská strana, ODS, Starostové a nezávislí, ČSSD, volební účast, koalice, Starostové pro občany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Vysočinu ovládlo hnutí ANO. Do zastupitelstva se dostalo celkem 7 stran | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.