Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak se zastupitelům líbí vánoční Jihlava? Co přejí čtenářům Drbny?

Jihlavské náměstí se v adventním čase oproti minulým létům výrazně proměnilo. Přibylo kluziště, jiné je uspořádání stánků, je naplánován pestrý kulturní program... Jak tyto změny hodnotí jihlavští zastupitelé? A co přejí (nejen) čtenářům Jihlavské Drbny?

Redakční dotazy:

1) Jak se vám líbí letošní podoba vánočních trhů v Jihlavě? Odpovídá vynaloženým prostředkům?

2) Co byste popřál/a (nejen) čtenářům Jihlavské Drbny do nového roku?

Josef Kodet (KDU-ČSL) 

1) Tak nádherné adventní a vánoční trhy v Jihlavě jsem doposud neviděl. Stojí za nimi neuvěřitelné množství práce spousty obětavých lidí a celé to pochopitelně stálo nějaké peníze. Pokud ale díky nim jihlavské náměstí takto mimořádně ožilo a stalo se místem setkávání, tak věřím, že se takto investované prostředky Jihlavě mnohonásobně vrátí.

2) Všem bych rád popřál odvahu sem tam vyjít z tepla vlastních obýváků a bezpečí svých "sociálních bublin" a nebát se potkávat i s lidmi, kteří nemají na věci kolem nás úplně stejný názor.

Pavel Šlechtický (KSČM) 

1) Jihlavské vánoční trhy se mně osobně velmi líbí. Jsem rád, že jsou trhy hodně navštěvovány lidmi a hodně dětí využívá kluziště. Každý špás něco stojí. Sedm milionů Kč, co má celkem vánoční výzdoba včetně trhů, kluziště i uvítání nového roku stát, je samozřejmě spousta peněz. S hodnocením této částky bych počkal až bude konkrétně vyúčtována.

2) Čtenářům Jihlavské Drbny a všem jihlavákům bych chtě popřát krásné a klidné vánoce a mnoho zdraví a štěstí v novém roce 2020.

Martin Hyský (ČSSD) 

1) Vánoční trhy prošly velkou změnou, jsou atraktivnější, časově delší a programově bohatší. Celému týmu, který tuto organizačně velmi náročnou akci realizuje, patří poděkování. Druhou stránkou věci jsou náklady, letošní Vánoce, dle předpokladu, vyjdou na bezmála 7,5 miliónů, ale uvidíme, jak dopadne celkové vyhodnocení a vyúčtování. Skromnější podoba by umožnila, aby nějaký ten ušetřený milión šel někam, kde by byl užitečnější – třeba na dokrytí městem krácených registrovaných sociálních služeb.

2) Prvním, co bych chtěl popřát je zdraví, které je základem a vůbec není samozřejmým, dále štěstí, lásku a povědomí, že máte místo, kam se můžete vracet. Aby změny a nové příležitosti, na které má být rok 2020 prý bohatý, byly pro vás bránou a cestou k lepšímu a kvalitnějšímu životu.

Lenka Mikletičová (Fórum Jihlava) 

1) Jsem nadšená z toho, jak adventní vesnička vypadá, jak žije, jakou má atmosféru, jak ji lidé oceňují a nechávají se jí vtahovat. Od rána do večera, ať je počasí jakékoliv, nezeje prázdnotou, lidé se potkávají, zůstávají, mluví spolu. JakOdpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení zastupitelé Silvie Čermáková (Žijeme Jihlavou!) a Martin Laštovička (KDU-ČSL) na dotaz redakce neodpověděli.  o bonus je vydařený nápaditý vizuál adventního věnce, kováři, vystupující z řad regionálních uměleckých a zájmových spolků a hlavně využívané kluziště. Přes 11 tisíc bruslících do minulého pondělku je až nečekané číslo. Náklady jsou samozřejmě vyšší, než v minulých letech, ale tento rok považuji zároveň za pilotní - pokud se kluziště dle předpokladu osvědčí, město ho může odkoupit a tím náklady na budoucí roky snížit. Trhovci zjistí, že v Jihlavě to žije, a budeme moci více vybírat z tematických řemeslných výrobků a prodejců a možná tím zvýšit příjmy z pronájmu. Věřím také, že ještě větší zájem podpořit podobu jihlavského adventu budou mít soukromé i městské společnosti. Velký dík patří osobnosti s "velkými" nápady a zároveň velkým srdcem, pracantovi Petrovi Píšovi, bez kterého by Jihlava k Vánocům nebyla. Spolu s ním musím poděkovat i Tomášovi Koukalovi z OŠKT, že Petrovo otevřené srdce slyší, zajišťuje, procesuje a hledá cesty, jak skvělou vizi uvést v realitu. A to se povedlo.

2) Nejen čtenářům Jihlavské Drbny, ale všem občanům Jihlavy, bych chtěla popřát do nového roku jen to dobré, pevné zdraví i kroky, energii a chuť do dalších výzev, inspirativní setkání při nejen městských akcích, trpělivost, ale i radost z toho, že se nám v Jihlavě žije čím dál lépe. A respekt k sobě samým i navzájem, to bych nám všem připomínala co nejčastěji :)

Po lhůtě jsme ještě obdrželi:

Tomáš Havlík (SPD) 

1) O možnosti zatraktivnit vánoční náměstí ledovou plochou se kolega Petr Paul už zmiňoval v předvolební debatě na dotazy novinářů, jak zatraktivnit náměstí v Jihlavě, neboť s atrakcí ledové plochy na náměstích přicházela v té době již jiná města. Velký dík patří vedoucímu OŠKT Magistrátu panu Mgr. Tomáši Koukalovi a celému jím řízenému odboru a nejen jemu, ale všem, kteří přispěli svým dílem, pracovitostí a nadšením ke zdaru a že vánoční nálada na náměstí v Jihlavě je skvělá.

Zastupitelstvu předal pan Koukal rozpočet této vánoční akce, který byl projednaný a schválený. Je určitě finančně náročnější, ale je třeba mít na zřeteli, že všechna města i obce Vysočiny letos jsou tak nějak "krásnější" a že Jihlava, jako krajské město se starým pojetím přece nemůže zaostávat. Ledová plocha kolem Mariánského sloupu podle posledních informací přilákala na 11 tisíc bruslařů a to je velice, ale opravdu velice zdařilé zatraktivnění centra Jihlavy. Mezi návštěvníky vládne vánoční pohoda a spokojenost a to je velice dobře. Osobní dojem z předvánoční nálady bude návštěvníky jistě provázet ve vzpomínkách hodně dlouho a protože se na náměstí bude bruslit i počátkem příštího roku, určitě se konečné číslo spokojených podstatně zvýší.

2) Všem čtenářům Jihlavské Drbny přejeme za náš zastupitelský klub SPD a nejen jim, ale všem jihlavákům a návštěvníkům Jihlavy veselé Vánoce, bohatého Ježíška, hodně zdraví a do nového roku 2020 spokojenost a samá pozitiva.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení zastupitelé z ODS, ANO a Žijeme Jihlavou! na dotaz redakce neodpověděli.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky politická korida, Jihlava, Vánoce, Drbna.cz, nový rok, vánoční trhy, zdraví, KDU-ČSL, Svoboda a přímá demokracie, advent, Petr Píša

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak se zastupitelům líbí vánoční Jihlava? Co přejí čtenářům Drbny? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.