Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oslava třicetin jihlavského Pramínku nabídne to nejlepší z dlouholetého repertoáru

Jihlavský folklórní soubor Pramínek tento rok oslaví třicet let od svého založení. Při té příležitosti představí 15. dubna v jihlavském DKO slavnostní program s názvem Pár kamínků od Pramínku. Představí se na něm také dva hostující jihlavské soubory.

Tento program představí to nejlepší z repertoáru souboru Pramínek. Členové také zavzpomínají  na své první pásmo Husopasky, se kterým se v roce 1987 poprvé vystupovali. Chybět nebude ani Skřipácká muzika, která byla v loňském roce zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Kraje Vysočina a která v roce 2013 reprezentovala Českou republiku na Mezinárodním hudebním festivalu Sharq Taronalari v Uzbekistánu.

Kromě toho připomene soubor také tance, za jejichž zpracování v pořadu Ani ryba ani rak získal Pramínek prestižní ocenění Laureát MFF Strážnice 2012. Nebude vynechána ani vzpomínka na festivalové putování po Mexiku a mnoho dalšího. Představí se soubory Šípek a Vrabčátka s pásmem Májová louka. Hostujícími pak budou jihlavské soubory Vysočan a Dřeváček.

Soubor Pramínek, specializující se na folklórní oblast Horácka, založil roku 1986 Míla Brtník, tehdy se jednalo o jednu z dětských tanečních přípravek Vysočanu. Soubor se postupem času rozšiřoval, v roce 2007 přišlo jeho osamostatnění.

V současné době  má Pramínek dvě své vlastní dětské složky Šípek a Vrabčátka. Po celou dobu fungování souboru ho provází také vlastní muzika. Za celou historii jím prošly tři stovky dětí i dospělých, kteří pomáhali formovat důležitou součást nejenom jihlavské, ale celé horácké folklorní tradice.

Činnost souboru Pramínek Jihlava je podporována z rozpočtu Kraje Vysočina.

Oslava třicetin souboru Pramínek se odehraje 15. dubna od 19 hodin v jihlavském Domě kultury a odborů.

Foto www.ikrajvysocina.cz

Štítky Kraj Vysočina, Česko, Uzbekistán, Mexiko, Strážnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslava třicetin jihlavského Pramínku nabídne to nejlepší z dlouholetého repertoáru | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.