Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Památkáři zahájili obnovu zámku v Telči. Opravy spolykají přes dvě stě milionů korun

Národní památkový ústav (NPÚ) prozatím uspěl s deseti ze 16 žádostí o dotace z IROP určené na obnovu památek. Podařilo se mu získat přes 1,5 miliardy korun. Nejvíc pro zámek v Telči na Jihlavsku, kde se bude do konce roku 2022 investovat přes 200 milionů korun. Na obnovu památek by mohla jít i část ze sedmi miliard z Evropské unie, které může Česká republika přesunout na jiné programy, než kam byly původně určeny, řekl premiér Andrej Babiš (ANO), který se dnes zúčastnil slavnostního zahájení opravy zámku v Telči.

Současně byl představen plán na opravu části zámku v Uherčicích na Znojemsku. NPÚ na ni získal z EU téměř 94 milionů korun, celkově investuje asi 111 milionů. Opraví za ně severní křídlo zámku, konírny, dvě nádvoří a obnoví průhledy v zámecké zahradě, které vycházejí ze sala terreny. Manažer projektu a emeritní ředitel NPÚ v Kroměříži Jan Slezák řekl, že na celkovou obnovu rozsáhlého a téměř zdevastovaného areálu bude nutná asi desetinásobná investice.

První etapa má být dokončená stejně jako Telč na konci roku 2022. Investice má pomoci oživit turistický ruch v obci ležící na hranici s Rakouskem.  Právě blízkost hranic je jedním z důvodů devastace zámku. Po roce 1948 nebyl určený veřejnosti, od roku 1950 v něm sídlila pohraniční stráž. NPÚ ho spravuje od roku 1995. Ročně ho navštíví asi 4 tisíce turistů, po opravě by mohla být návštěvnost dvojnásobná. 

Telč si ročně prohlédne přes 100 tisíc lidí. Přesto i zde počítají po rekonstrukci s vyšším zájmem turistů. Zámek jim nově nabídne možnost celoročních prohlídek zámeckého muzea. Rozpočet obnovy je 211 milionů korun, dotace z EU pokryjí 85 procent. NPÚ je investuje do infrastruktury zámku, nového návštěvnického centra i do bývalého zámeckého pivovaru, ve kterém vznikne depozitář. Plánované otevření opravených prostor v roce 2022 se bude krýt s 30. výročím zápisu Telče na seznam UNESCO.

NPÚ spravuje podle generální ředitelky Naděždy Goryczkové přes sto veřejně přístupných památek. Jejich roční výnosy jsou přes půl miliardy korun, uvedla Goryczková.

Autoři | Foto www.zemefilmu.cz

Štítky Telč, zámek, oprava, UNESCO, památky, Národní památkový ústav, Evropská unie, Andrej Babiš, ANO 2011, Česko, okres Jihlava, Naděžda Goryczková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkáři zahájili obnovu zámku v Telči. Opravy spolykají přes dvě stě milionů korun | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.