Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj zajímavých letních festivalů? Vysočina přes prázdniny nabídne hodně slušný výběr

Spousta lidí má léto spojené s hudeními festivaly a takovým Kraj Vysočina nabídne letos opravdu pestrou nabídku. V následujících řádcích stručně představujeme ty nejvýznamnější akce.

Žďárský KoresponDance, nabízející současný tanec, pohybové divadlo a nový cirkus, se bude konat od 13. do 15. července. Představí řadu českých, ale i zahraničních umělců, například z Mexika, Španělska, Alžírska nebo Ghany. Festival začínal v roce 2009 v Praze, ve Žďáru nad Sázavou se konal poprvé v roce 2013. Později se přesunul i do dalších měst. Ve Žďáru našel zázemí v tamním zámku.

Vážnou hudbu nabídnou festivaly v Jaroměřicích nad Rokytnou nebo Moravských Budějovicích na Třebíčsku. „Tam bude koncertovat i varhaník Jan Hora, jehož dědečkem byl skladatel Jaromír Herle, moravskobudějovický rodák,“ prozradil ředitel kulturního střediska Karel Nechvátal.

Třídenní festival Václav Hudeček a jeho hosté se v Moravských Budějovicích uskuteční pojedenácté. Začne 17. srpna. Na festivalu vystoupí také plzeňská filharmonie pod vedením Jana Kučery a bude interpretovat nejznámější české filmové melodie.

Moravskobudějovickému festivalu bude předcházet Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského. V Jaroměřicích nad Rokytnou začne 4. srpna. Posluchačům nabídne mimo jiné sopranistku Michaelu Šrůmovou nebo Tomáše Kluse s Moravskou filharmonií Olomouc. Kromě samotných Jaroměřic se uskuteční i v atraktivním prostředí zámku v nedaleké Valči nebo v dalešickém pivovaru známém z filmu Postřižiny.

První koncert Prázdnin v Telči na Jihlavsku zazní 27. července. Původně folkový festival má za sebou už 35 let existence. Jejich letošní hvězdou bude Glen Hansard.

O den později začne i o tři roky mladší festival Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou. O úvodní koncert se postará finská kapela Frigg. V Česku vystoupí vůbec poprvé. Oba festivaly se během let vypracovaly z čistě hudebních na multižánrové. Dnes nabízejí kromě koncertů také divadlo, výstavy, workshopy a Telč třeba i závody dračích lodí.

Především na divadelních představeních pro děti a samozřejmě prezentaci hraček z přírodních materiálů bude stát i letošní Hračkobraní, jehož 13. ročník začne 11. července v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku. Návštěvníky hostí v prostorách zámku, který býval mezi lety 1945 a 1989 dětskou ozdravovnou.

Sázavafest, kterému je letos osmnáct, zve do Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku na Karla Gotta nebo kapely Kryštof a MIG 21. Začne 26. července.

O poznání mladší Vysočina Fest oživí pošesté jihlavský amfiteátr od 5. do 7. července. Na jeho pódiu vystoupí David Koller, Vašo Patejdl nebo skupiny Kabát a Chinaski.

Zdroj ČTK

Štítky festival, Kraj Vysočina, koncert, zámek, Jaroměřice nad Rokytnou, Žďár nad Sázavou, Jan Hora, Jaromír Herle, Mexiko, Moravské Budějovice, Španělsko, Václav Hudeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zajímavých letních festivalů? Vysočina přes prázdniny nabídne hodně slušný výběr | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.