Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Uměleckým šéfem Horáckého divadla nově Skočovský, soubor doplní herečky Hruškociová a Palatinusová

V Horáckém divadle dochází k personálním změnám. Na pozici uměleckého ředitele nastupuje Michal Skočovský, nahrazuje Pavla Šimáka. Změn doznává i herecký soubor. Na mateřskou dovolenou míří Vladimíra Vokůrková, o její úvazek se podělí Svelana Hruškociová a Alexandra Palatinusová.

Jak jsme již informovali na tiskovém setkání, současný umělecký šéf Pavel Šimák se po dvouletém působení v Horáckém divadle rozhodl z osobních důvodů skončit na pozici uměleckého šéfa. Pevně doufáme, že v budoucnu bude naše spolupráce s Pavlem Šimákem pokračovat na dílčích projektech. V současné době zkouší inscenaci již druhého divadelního dokumentu s názvem Barber Shop, který bude mít v květnu předpremiéru v pražském prostoru Jatka 78 a premiéru na podzim t.r. na malé scéně HDJ, v příští sezóně pak bude režírovat muzikál Šakalí léta.

Od května tohoto roku se novým uměleckým šéfem stává Michal Skočovský, který shodou okolností právě realizuje svou první režii v Horáckém divadle. Absolvent divadelní režie na JAMU a grafické a prostorové komunikace na University of the Arts v Londýně, London College of Communication. 

K jeho úspěchům patří například divadelní adaptace bestselleru My děti ze stanice Zoo, inscenace Misantrop podle Moliéra, která byla nominována na cenu Grenouille v rámci festivalu francouzského divadla, nebo inscenace Kopanec (Der Kick), za níž byl nominován na Cenu divadelní kritiky v kategorii talent roku.

Spolupracuje s divadelními institucemi v České republice i v zahraničí například Činoherní studio, HaDivadlo, Slovácké divadlo v Uherském Hradišti, Divadlo Aréna v Bratislavě nebo Divadlo Petra Bezruče v Ostravě atd.

Dvě nové herečky

Další obměna pak čeká herecký soubor. Herečka Vladimíra Vokůrková nastupuje s koncem sezóny na mateřskou dovolenou a její úvazek bude s ohledem na potřeby divadla v příští sezóně rozdělen na dva poloviční úvazky, pro dvě herečky.

První posilou, která má už premiéru na jevišti Horáckého divadla za sebou, je Svelana Hruškociová. Ta zaskočila za Vladimíru Vokůrkovou v posledních dvou uvedeních muzikálu Adéla ještě nevečeřela. V její první standardně nazkoušené roli ji uvidíme již v červnu, v pohádkovém muzikálu O Perníčkovi, kde ztvární roli Pepřenky.

Absolventka brněnské JAMU se zkušenostmi z divadel jako Buranteatr, Slovácké divadlo Uherské Hradiště či městské divadlo Brno se vedle činoherního herectví věnuje zpěvu, tanci, stepu, akrobacii a hře na klavír.

Druhou herečkou, kterou uvítáme v souboru je Alexandra Palatinusová, absolventka VŠMU Bratislava, obor herectví, která má zkušenosti ze Slovenského národního divadla, Ha-divadla, Divadla Bolka Polívky a bratislavské Arény a další zkušenosti z televize, filmu i českého dabingu. Svou první roli v Horáckém divadle v inscenaci Matěje T. Růžičky Ako tisícročná včela začíná zkoušet již na konci května, premiéra je 8. září.

Foto hdj.cz | Zdroj Horácké divadlo

Štítky divadlo, herec, premiéra, muzikál, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Bratislava, Bolek Polívka, Šakalí léta, Uherské Hradiště, Slovenské národní divadlo, Vysoká škola múzických umění v Bratislavě, Divadlo Aréna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uměleckým šéfem Horáckého divadla nově Skočovský, soubor doplní herečky Hruškociová a Palatinusová | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.