Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé si na Nový rok v Třebíči poslechnou oblíbené Varhanní modlitby. Na ně naváže ohňostroj

Litanie francouzského skladatele a varhaníka Jehana Alaina otevřou program 32. ročníku Novoročního varhanního koncertu v bazilice sv. Prokopa v Třebíči zapsané na seznam památek UNESCO. Koncert nese název Varhanní modlitby. Návštěvníci v jeho průběhu uslyší i další skladby nesoucí duchovní poselství. Přednese je varhaník a kastelán zámku v Náměšti nad Oslavou Marek Buš.

Velká část varhanní literatury obsahuje podle Buše duchovní skladby. Jsou to díla, která buď byla přímo určena k liturgii, nebo která jsou osobním vyznáním víry jednotlivých komponistů. „Ta muzika je krásná a zcela mi bude stačit, když se návštěvníci během koncertu vnitřně zklidní a do nového roku vyjdou s pokojem a s odhodláním koukat kolem sebe a vidět, co je dobré,“ řekl Buš.

Na úvodní Litanie naváže Mariánský chvalozpěv Magnificat zpracovaný na přelomu 16. a 17. století německým skladatelem Samuelem Scheidtem. Skladba nazvaná Priere - tedy modlitba - belgického autora Josepha Jongena je dílem vrcholně romantickým, které vystřídá barokní fantazie na svatodušní hymnus od Johanna Sebastiana Bacha. Závěr koncertu bude patřit skladbě s názvem Dobrý pastýř, jejímž autorem je španělský skladatel a dlouholetý ředitel konzervatoře v Madridu Jesús Guridi.

Práce varhaníka jako modlitba

Před závěrečnou Guridiho skladbou vloží Buš do programu vlastní improvizaci na téma eucharistického hymnu na slova sv. Tomáše Akvinského Adoro te devote - Zbožně se ti klaním. „Svou práci varhaníka při bohoslužbách totiž beru jako modlitbu, tak přidám své vyjádření i do letošního koncertu a budu doufat, že posluchače potěším a Hospodinem budu vyslyšen,“ dodal Buš.

Podle ředitelky městského kulturního střediska Jaromíry Hanáčkové je novoroční koncert v třebíčské bazilice neodmyslitelnou částí začátku nového roku ve městě. „Je o něj obrovský zájem, bazilika s kapacitou kolem 500 lidí je vždy zaplněná do posledního místa. Lidé jdou pak z koncertu rovnou na náměstí, kde zhlédnou novoroční ohňostroj,“ řekla ČTK už dříve Hanáčková.

Novoroční varhanní koncert začne v bazilice sv. Prokopa v Třebíči jako vždy na Nový rok v 15:00. Vstup je volný.

Autoři | Foto www.visitrebic.eu

Štítky varhany, koncert, nový rok, Třebíš, bazilika, ohňostroj, Třebíč, Buš, Světové dědictví UNESCO, Náměšť nad Oslavou, Jaromíra Hanáčková, Johann Sebastian Bach, Tomáš Akvinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si na Nový rok v Třebíči poslechnou oblíbené Varhanní modlitby. Na ně naváže ohňostroj | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.